Ексклюзиви
вівторок, 25 липня 2017 05:45

Шерсть для пензлів вирізають у кота під шиєю

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Дівчина розмальовує галерею ”Хлібня” на території Національного заповідника ”Софія Київська”. Стіни прикрасили петриківським розписом. Зобразили «дерево життя»
Дівчина розмальовує галерею ”Хлібня” на території Національного заповідника ”Софія Київська”. Стіни прикрасили петриківським розписом. Зобразили «дерево життя»

Із сотню фрагментів петриківського розпису хат, сараїв, печей, коминів показали в Національному заповіднику "Софія Київська" 18 липня. Акварельні ескізи лежали у фондах із повоєнних часів. Зібрані під час етнографічних експедицій 1911–1937 років.

У виставковій галереї заповідника "Хлібні" в обід збираються люди. На білій стіні художниця 48-річна Галина Назаренко завершує малювати "дерево життя" зеленими й жовтими фарбами.

— Зелений пасуватиме до куполів Софії, — не відривається від роботи художниця. У руці тримає пензлик і дошку з жовтою й зеленою олійними фарбами. Малює десятий день.

Галина Назаренко народилася і живе в Петриківці на Дніпропетровщині. Там навчилася народного розпису.

— Петриківку малюють пензликом із котячої шерсті. Кожен майстер робить його собі сам. Коти при цьому не страждають. Шерсть беруть під шиєю і лапами. Пробували замінити на лисячу, заячу. Не виходить такий тонкий кінчик, — додає.

На подвір'ї виставляють стіл. Кладуть три теки з настінними розписами. Працівники заповідника показують ескізи. На них помаранчеві, сині й червоні квіти.

— Папки довгий час лежали в наших фондах, — говорить директор "Софії Київської" Неля Куковальська, 58 років. — Дісталися в спадщину від Академії архітектури, яка розташовувалась у Софії Київській. Частину ескізів необхідно реставрувати.

— Раніше фарб у вільному доступі не було. Люди виготовляли їх із рослин, овочів. Узори запозичували з килимів, вишивки — вазони з квітами, кетяги калини, виноград, листя. Малювали фантазійні квіти. Не прив'язувалися до реальних. Часто заготовки з розписами продавали на базарах. Селяни клеїли їх на печі, — розповідає дослідниця петриківського розпису Юлія Смолій, 60 років.

Крім Дніпропетровщини, настінний розпис був поширений на Поділлі.

— Переважно розмальовували піч і покуття, — говорить незалежний арт-менеджер 39-річна Ніна Бурневич. — У деяких селах це робили лише дівчата, в інших — молодиці. Нагадувало змагання в майстерності.

У кожному селі були дві-три головні художниці. До них зверталися перед святами. Часто мальовки оновлювали перед весіллям.

У сучасному розписі з'явилися метри-чоловіки. Найстаршому художнику з Петриківки — 95 років. У чоловіків гарно виходять півні.

Петриківський розпис існує з кінця ХІХ ст. Світу його відкрила російська художниця Євгенія Евенбах. Під час етнографічних експедицій 1911–1913 років перемальовувала зразки народної творчості Катеринославської губернії.

2013-го "петриківку" внесли до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. У фіналі відбору розпис обійшов аргентинське танго.

Зараз ви читаєте новину «Шерсть для пензлів вирізають у кота під шиєю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути