Ексклюзиви
четвер, 17 січня 2008 15:48

Серебряников загубив дошку Маслаченка

До редакції надійшов лист від передплатника Сергія Івановича Мефодовського з села Улянівка Миколаївського району Одеської області.

"Прочитав інтерв"ю з Віктором Серебряниковим ("ГПУ" від 03.11.2007), — пише наш читач. — Хотів би поставити йому запитання: пане Вікторе, де ота шахова дошка, яку ви взяли в Маслаченка потримати на хвилинку? Нагадаю: це було 1962 року, коли збірна СРСР з футболу вилетіла на Кубок світу до Чилі й зробила проміжну посадку на острові Кюрасао. Партію грали Нетто та Хусаїнов, але не дограли. Про цей цікавий епізод можна прочитати у книзі Євгена Гіка "Шахи. 1000 веселих історій".

Кореспондент "ГПУ" зателефонував Вікторові Серебряникову і попросив його розповісти про ті події.

— Летіли ми тоді з Лісабона до Ріо-де Жанейро, — каже Серебряников. — Раптово повідомили, що в літаку несправний двигун. Я тоді в туалеті зачинився, бо хвостова частина найменше страждає у разі аварії: читав Сент-Екзюпері. Але приземлилися вдало, на американській базі "Санта-Марія". Чекали там на заміну двигуна. Потім перелетіли на Кюрасао — є такий острів у Карибському морі. Зупинилися в готелі. А там якраз проходив шаховий турнір за участю Ботвинника, Таля. Вони запросили нас переглянути партії. Але жодної шахової дошки Маслаченко мені не передавав. Тут або читач ваш щось плутає, або автор. Я взагалі до шахових столиків не наближався. А затятими шахістами в нас були Маслаченко, Численко, Нетто. Не виключаю, що Володя Маслаченко взяв собі на згадку дошку, на якій гралася одна з партій турніру.

Володимир Маслаченко пригадав цю ситуацію інакше.

— Шахову дошку почав брати з собою з 1960 року, — каже він. — Тоді був з "Локомотивом" у Японії, і наш перекладач провів сеанс одночасної гри, обігравши всіх.

У літаку партію на моїй шахівниці грали Ігор Нетто та Галімзян Хусаїнов, вони були на рівні першого розряду. Партію не завершили: літак трусонуло й фігури злетіли. Коли ми приземлилися у "Санта-Марії", по пам"яті розповіли ситуацію на дошці Михайлові Талю. "Там була б нічия", — відповів гросмейстер. На шахівниці я позбирав автографи найкращих гросмейстерів того часу, але так вийшло, що підхопив інфекцію і кілька днів провалявся у шпиталі в Коста-Риці, куди ми вирушили з американської бази. Дошка залишилася в партнерів. Коли я приєднався до команди, запитав, де вона. У Серебряникова, відповідають. Але Віктор її загубив.

Зараз ви читаєте новину «Серебряников загубив дошку Маслаченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути