Ексклюзиви
пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Щедрін і Плісецька відсвяткували золоте весілля

Автор: фото: ІТАР-ТАРС
  У жовтні 2005 року Родіону Щедріну присвоїли звання Почесного професора Санкт-Петербурзької консерваторії. На церемонію композитор прийшов зі своєю дружиною, балериною Майєю Плісецькою
У жовтні 2005 року Родіону Щедріну присвоїли звання Почесного професора Санкт-Петербурзької консерваторії. На церемонію композитор прийшов зі своєю дружиною, балериною Майєю Плісецькою

Учора ввечері в Малій залі Московської консерваторії відбувся концерт "Музичне підношення. Родіон Щедрін та Майя Плісецька. 50 років разом". 76-річний композитор і 82-річна балерина святкували золоте весілля.

— Так масштабно ми не збиралися святкувати, — каже Майя Михайлівна, — але нас умовили в Держконцерті.

Родіон Костянтинович презентував "Ліричні сцени" для струнного квартету, "Епіграф графа Толстого до роману "Анна Кареніна" і "Царську кравчиню" за мотивами опери "Бояриня Морозова", а також збірку мемуарів "Автобіографічні нотатки".

— Ми любимо і поважаємо одне одного, — розкриває Щедрін секрет тривалого шлюбу. — Не сваримося через дрібниці, приміром, хто миє посуд. Це роблю я. Усі важливі рішення приймає Майя. У мене абсолютна довіра до її внутрішнього голосу. За 50 років не було жодного дня, щоб я не подзвонив їй.

Із Щедріним Плісецька познайомилися наприкінці 1960-х. Вони жили в одному будинку в Москві. Майя Михайлівна мріяла танцювати "Кармен", але ніхто з композиторів не брався поставити балет французького композитора Жоржа Бізе у сучасній обробці. Навіть Дмитро Шостакович відмовився: "Краще Бізе не напишеш. Я боюся". Майю Плісецьку виручив Родіон Щедрін. Балет мав успіх у Большому театрі.

Пара почала зустрічатися через три роки, бо Плісецька соромилася різниці у віці у сім років. Балерина тривалий час зналася з Робертом Кеннеді, братом американського президента. Коли Плісецьку зробили невиїзною з Радянського Союзу, Щедрін почав проводити з балериною більше часу. 1958-го вони побралися. Після одруження Родіон Костянтинович просив Майю народити, але вона не кинула сцени. Дітей пара не має.

— Родіон продовжив моє творче життя принаймні на 25 років, — каже Плісецька. — У Москві в нас є стара квартира, але в ній не живемо. У німецькому Мюнхені винаймаємо апартаменти, мешкаємо там кілька місяців. У Литві понад 20 років маємо власний будинок. Там тихо, ніхто не турбує, Щедріну там гарно працюється.

Зараз ви читаєте новину «Щедрін і Плісецька відсвяткували золоте весілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути