вівторок, 27 лютого 2018 06:16

"Принципово не платитиму хабарі"

Автор: ІРИНА ПАТЛАТЮК
  Підприємець Хайм Хазін з Умані на Черкащині показує ”швидку”, яку отримали з Ізраїлю. В Україні хасиди планують побудувати сучасний медичний центр
Підприємець Хайм Хазін з Умані на Черкащині показує ”швидку”, яку отримали з Ізраїлю. В Україні хасиди планують побудувати сучасний медичний центр

— Майже все, що бачите в магазині, роблять українці. Ми співпрацюємо із кількома десятками родин, які виготовляють сувеніри з дерева, картини, магніти, талісмани, кераміку. Ці речі їдуть по світу з Умані. Також на роботу беру українців, — говорить 41-річний Хайм Хазін.

Зустрічаємося в його магазині на вул. Пушкіна в місті Умань Черкаської області. Хайм переїхав сюди з Ізраїлю. Сім років тому прийняв українське громадянство. З дружиною 37-річною Ліат мають шестеро дітей. Дочок 18-річну Елу, 11-річну Мар'ям та Ілу, 9 років. І синів — 7-річного Нахмана, 5-річного Натана і Моше, 3 роки. Ліат вагітна. Народжуватиме в Україні.

Хайм має невеликий магазин і хостел. Діти — громадяни України.

Останні 10 років хасиди не лише приїздять молитися до могили свого праведника Рабі Нахмана, а й оселяються в Умані, стають громадянами України. Тут діє синагога, є початкова школа. Планують відкрити медичний центр. Для цього отримали з Ізраїлю швидку медичну допомогу з необхідним обладнанням. Із волонтерами підтримують українських воїнів на Донбасі. Дехто має ­бізнес.

16 лютого о 12:00 на вул. Пуш­кіна людно. У кількох кафе відпочивають туристи. Замовляють каву та солодощі. Всюди реклама на івриті, англійською та українською мовами. Помітно, що за останні два роки готелів стало більше. У магазинах продають кошерні продукти.

— У мене працюють 12 робітників. Мають мінімум 28 гривень за годину роботи й відсоток від продажу. Якщо порахувати — це майже 400 доларів на місяць. Усе видаю офіційно. Вирішив одразу, що в конвертах не платитиму й хабарів чиновникам не даватиму. Через таку принциповість до мене часто приходять із перевірками, — говорить Хайм.

Чому вирішили жити в Україні та прийняти громадянство?

– 27 років приїжджав сюди молитися. В Ізраїлі мав три магазини. Я завжди любив Україну. Мої батьки народилися в Одесі. Коли їздив туди, почувався як удома. Читав книжки Рабі Нахмана, як він їхав до Брацлава дорогою з Умані на Гайсин. І мені приємно нею їхати. Відчуваю — душа тут. Так, я їду й машина ламається.Бо дорога розбита, колеса відлітають. Але мені тут подобається і тому хочу робити для цієї країни.

Коли сюди приїхали, що було найскладніше?

— Тут не було кошерних продуктів, їх возили з Ізраїлю. Мене боліло, коли по телебаченню ганьбили хасидів. Я познайомився з усіма, хто виступав проти них, щоб зрозуміти чому. У багатьох випадках вони були праві. Якщо ти приїхав кудись — маєш поважати це місце, тутешні закони. Також ми не мали школи, тепер є. Працюємо над тим, щоб діти вивчали тут українську мову й викладання було українською. Організовуємо свій пункт медичної допомоги для дітей.

Мали складнощі із веденням бізнесу?

— Купив землю. Три роки не можу оформити документи на будівництво. Маю цілу папку відмов. Хочу облаштувати гарне місце відпочинку, облагородити територію, зробити її кращою, очистити воду. Але це нікому не цікаво. Принципово не платитиму хабарі за дозволи.

Хайм показує хостел. Він розташований у напівпідвалі п'ятиповерхового будинку неподалік. Нас зустрічає адміністратор Ольга, на вигляд років 40. Має легкий макіяж, укладене волосся. У хостелі є шість номерів.

Багато говорять про незаконне будівництво хасидами в цьому районі готелів.

— Хасиди хочуть працювати законно, але з ким сідати за стіл переговорів?

Жителів Умані налаштовують проти хасидів. Це бізнес — створюєш проблеми і заробляєш на їх вирішенні. З кожним роком проблем усе більше. І ми почали думати, як їх вирішувати й не допускати. Маємо юристів, які нам допомагають. Також відкрили своє телебачення. Показуємо людям те, чим займаємося.

У місті є дві лікарні, пологовий будинок, дитяча лікарня. Для чого вам медичний центр?

— У нас тут був випадок півтора року тому. Одній туристці стало зле на вулиці. Вона почала задихатися. Приїхала швидка допомога — половина обладнання не працювало. Жінка кричить — не можу дихати. А я не знаю, як їй помогти. Ми повезли її у лікарню. Там 5 хвилин шукали ключ від реанімації, що подарував Ізраїль Умані. А потім виходить лікар і каже: "Вибач, вона померла". Якось паломник топився. У швидкої допомоги не було кисню, щоб врятувати його. І стався ще один смертельний випадок. Ми написали у благодійний фонд Маад і отримали сучасну "швидку". Пройшли спеціальне навчання. Маємо сертифікати парамедиків і все необхідне для першої допомоги та порятунку життя.

Є нарікання, що від паломників більше ­шкоди.

— Люди не розуміють — в Умань заходить у рік понад 50 мільйонів доларів мінімум. Подивіться, скільки будують усього. Це найменше місто країни, де відкрили "Епіцентр". Запитайте в цьому магазині, хто найбільше купує — хасиди. Тут усе роблять. Але більше йде комусь у кишеню, бо закон не працює.

Зараз ви читаєте новину «"Принципово не платитиму хабарі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути