Ексклюзиви
вівторок, 21 березня 2017 05:55

Повну піалу чаю наливають небажаним гостям

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Майстер чаювання Климент Матюнін дає піалу з напоєм гостю фестивалю китайських чаїв улунів. Улуни — менше ферментовані, ніж чорний чай. У Китаї їх ще називають блакитними
Майстер чаювання Климент Матюнін дає піалу з напоєм гостю фестивалю китайських чаїв улунів. Улуни — менше ферментовані, ніж чорний чай. У Китаї їх ще називають блакитними

— Європейці звикли класти у чай цукор, пити з солодощами, фруктами. Що він кращий, то менше хочеться щось додати. Хоча самі китайці варили чай із сіллю, спеціями й цибулею, — розповідає майстер чаювання Климент Матюнін, 25 років. Сидить на підлозі в київському Чайному клубі. Під себе підклав невелику подушку. Готує чай для двох десятків відвідувачів фестивалю улунів — напівферментованих чаїв. Вони у класифікації стоять між зеленими й чорними.

Навколо Климента на подушках сидять у два кола люди. Перед ним на дерев'яній дошці — заварник, піали, фігурки черепашок. Їх час від часу чоловік поливає гарячою водою.

— Кожен майстер обирає собі фігурки, які ставитиме на дошку для приготування чаю, наділяє їх сенсом. Для мене черепашка долає навколишню ­напругу. Бо пережила чотири покоління людей. Їй немає діла до того, падає долар чи росте. Часто з нею ставлю статуетку Хотея — бога достатку, — говорить Климент.

Наливає чай кожному гостю у невелику піалу. Дає другу — нижчу і більшу діаметром. Просить накрити нею посудину з чаєм і перевернути. Верхня піала символізує небо, нижня — землю.

— Казали, якщо трохи підняти верхню піалу і з'являться бульбашки — це починає битися серце чаю, — розповідає Климент. — У китайців прийнято розливати напій. Це означає, що родина має його вдосталь, а отже — заможна.

Гостям наливають трохи більше, ніж дві третини піали. Що кілька хвилин підливають — так виявляють увагу. Повну піалу дають небажаним гостям. Щоб їм було незручно і зайвий раз не доводилося доливати. Або ж коли говорити більше нема про що.

Чоловік заварює чай у традиційний для китайців спосіб — у невелику посудину кілька разів доливає воду. Напоєм пригощає присутніх. І знову наповнює посудину.

— Чай дорослішає, як людина, — розповідає. — Коли наливаємо перший раз, він ще не розкрився — як ­дитина. Третій і четвертий раз — найбільш насичені. Потім чай перетворюється на бабусю — втрачає смак та аромат.

— Для доброго чаю важливо брати воду не з-під крана, — додає організатор фестивалю Катерина Єпіхіна, 26 років. Вона сидить у кольоровому кімоно. — Можна добре заварити чай і в чашці. Але її потрібно нагріти — облити кип'ятком. Заварку залити водою, нагрітою до 80 градусів для зеленого чаю. Для темного — до 96 градусів.

25 тисяч доларів заплатили за останні 20 г чаю з материнських кущів Да Хон Пао. Збирати з них листя заборонили 2005-го, бо рослин залишилося чотири. Їх охороняють як музейні експонати. Лист такого чаю — синювато-бурий. Дає солодкуватий присмак. При кожному наступному заварюванні колір і смак змінюються.

Зараз ви читаєте новину «Повну піалу чаю наливають небажаним гостям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути