Ексклюзиви
вівторок, 27 листопада 2018 05:35

"Помирали люди, руйнувалися будинки. Стало дуже страшно"

Автор: Фото з сімейного архіву Олени Писаренко
  Ганна Писаренко навчається у четвертому класі в Авдіївці на Донеччині. Чотири роки тому в неї виявили пухлину головного мозку. Дівчинка перенесла кілька складних операцій
Ганна Писаренко навчається у четвертому класі в Авдіївці на Донеччині. Чотири роки тому в неї виявили пухлину головного мозку. Дівчинка перенесла кілька складних операцій

Школярка 9-річна Ганна ­ПИСАРЕНКО з Авдіївки Донецької області посіла перше місце серед дітей молодшої вікової категорії у Всеукраїнському дитячому літературному конкурсі "Я — майбутнє України". Представила рукопис своєї книжки "Спогади та мрії дівчинки Ганнусі". Отримала 10 тис. грн премії.

— Коли прийшов лист, у якому доньку запрошували на фестиваль, це стало несподіванкою. Довго сиділа і плакала, — розповідає матір 42-річна Олена Писаренко. Працює вчителькою. — На фестиваль приїхала сотня найталановитіших дітей зі всієї України. Ми навіть не очікували на перемогу. А коли доньку покликали на сцену для нагородження, в мене була істерика. Я пригадувала Ганнусю, яка майже помирала в мене на руках, операції, війну. Дякувала Богу, що врятував мою дитину.

У 5 років у Ганни знайшли пухлину головного мозку. Вона перенесла кілька складних операцій. Тепер має інвалідність.

"Коли я лежала в лікарні, на нашу Батьківщину прийшла страшна біда. З'явилося багато військових, почали стріляти, помирали люди, руйнувалися будинки, — пише Ганна у своїй книжці. — Стало дуже страшно. Мати відправила мене разом із братом і бабусею з міста подалі. У селі братик ходив до школи, а я сиділа вдома і думала, як там моя матуся, моє місто, чи цілий наш будинок. І щодня молила Боженьку, щоб він захистив усіх людей від горя і страждань. Просила, щоб моя родина скоріше об'єдналася і мама з бабусею нарешті почали усміхатися".

У вересні 2015 року Ганна Писаренко повернулася до Авдіївки й пішла до першого класу.

— Завдяки перемозі в конкурсі донька видала першу книжечку, — говорить Олена Писаренко. — За виграні гроші надрукувала її, влаштувала свято для друзів і купила подарунки рідним. Ганнусина місія — робити добрі справи, всім допомагати й пояснювати, що життя і родина — це найцінніше, що є в людини. Це проявилося у неї ще під час хвороби. Тоді вона почала питати мене: "Мамо, а кого Боженька до себе забирає? А чи гарна я дитина?" Найбільше вона мріє про мир і про те, щоб не хворіли діти.

Ганна Писаренко бере активну участь у житті школи й міста. Під час міських фестивалів і свят разом із мамою проводить майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок і танцювальні ­флешмоби.

Зараз ви читаєте новину «"Помирали люди, руйнувалися будинки. Стало дуже страшно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути