Ексклюзиви
вівторок, 14 лютого 2017 05:00

"Подарував Якубовичу танк із написом "Слава Степанові Бандері!"
3

Олександр Павлигін стоїть у магазині для моделістів. Тримає декалі, які розробив. Ними оздоблюють моделі
Фото: ТАРАС ПОДОЛЯН
Моделі літаків розмальовують камуфляжем із Першої світової війни. Так ворогу важче визначити його тип

— Якось знайомий з Одеси запропонував малювати декалі. Спробував — сподобалося. Тоді на одну йшло 2–2,5 місяця. Зараз за два місяці намалював шість штук, — говорить 48-річний Олександр Павлигін із Києва. Розробляє декалі — наклейки на моделі літаків і танків. В Україні — до десяти таких дизайнерів.

У неділю заходимо з чоловіком до магазину для моделістів у торгово-розважальному центрі "Олімпійський". Полиці до стелі заставлені коробками з моделями танків, літаків, кораблів. На вітрині — солдатики. Головну полицю прикрашає діорама з військовим літаком. Декаль до нього розробив Олександр.

— У нас багато Сашиних робіт. Деяких розпродали весь тираж. Гляньте он там у коробці, — радить продавець Ігор.

Знаходимо Олександрові декалі з гербом України, з фігурками дівчат в американському стилі "пін-ап" (зображення напівоголених дівчат легкого еротичного характеру. — ГПУ) . Їх клеять на зібрану модель. ­Декаль додає ефекту старовини. Її покривають лаком. Коштує одна від 50 до 400 грн.

— Зі школи займався моделюванням, — розповідає Павлигін. — Коли навчався у військовому училищі, отримав травму. Через це стала гірше працювати ліва рука. Було важко складати моделі. Пробував залучити до цього сина, однак комп'ютерні ігри його цікавлять більше.

1998 року відправив кросворд на програму "Поле чудес". Вийшов у фінал, але не переміг. Зате подарував Леоніду Якубовичу кілька своїх робіт. У тому числі танк із написом "Слава Степанові Бандері!" на борту.

Зараз Олександр розробляє декалі з драконами на моделі українських літаків Су-24М.

— З камуфляжем на літаках експериментують із часів Першої світової війни, щоб важче було визначити його тип. Дослідження американців показали, що плавні лінії маскування в авіації менш ефективні. Сьогодні Повітряні сили України використовують піксельний камуфляж (із маленьких квадратів. — ГПУ). Узагалі, тема українських пікселів стає дуже популярною за ­корд­оном.

Провідні виробники з Японії, Німеччини, Сполучених Штатів та Китаю штампують величезні тиражі тільки найпопулярніших моделей. Бо такі гарно продаються. Іноземці із задоволенням купують українські моделі та декалі.

Павлигін працював дизайнером у газетах і журналах, фоторедактором. Малювати декалі став після скорочення на роботі.

— У моєму бізнесі є ризики, — каже чоловік. — За минулий місяць заробив близько 12 тисяч гривень. У цьому за перші два тижні поки нічого ­не ­отримав. Але без грошей не залишуся.

Зараз ви читаєте новину «"Подарував Якубовичу танк із написом "Слава Степанові Бандері!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути