пʼятниця, 29 березня 2019 07:28

"Після розлучення на продукти витрачаю вп'ятеро менше"

"Після розлучення на продукти витрачаю вп'ятеро менше"
Фото: Агрополіт

— Два роки тому розлучилася. Вирішила змінити все у житті. Почала з раціону, — розповідає львів'янка 32-річна Галина Семенович.

— Колишній чоловік любив смачно й багато поїсти. Більшу частину сімейного бюджету витрачали на харчі. Щодня на столі мав бути свіжий білий хліб. Просив, аби пекла булочки, пиріжки. Двічі на тиждень ходила на ринок по м'ясо. Брала свинину, телятину, баранину. Курятину майже не купували. На вихідних розважалися в ресторанах, за раз могли тисячу гривень залишити. За п'ять років спільного життя поправилася на 15 кілограмів. Коли розійшлися, зрозуміла — треба щось із собою робити. Відмовилася від виробів із борошна. Перейшла на гречаний, висівковий хліб, кукурудзяне печиво. За тиждень дозволяю собі одну невелику шоколадку. Не їм свинину. Можу відварити шматочок телятини чи курячу ніжку. Купую багато овочів, фруктів. У батьків на городі посіяла салат, руколу, базилік. Тато сміється: "Раніше ми бур'ян пололи, а тепер вирощуємо". Батьки не розуміють мого харчування. У них кориснішого за салат олів'є нічого немає.

Тепер на продукти витрачаю вп'ятеро менше. Місяць тому в мене поселилася сестра. Вона півтора року жила в Європі, захопилася італійською кухнею. У нашому холодильнику з'явилися оливки, сири з пліснявою, тунець, морепродукти. Перед Велико­днем батьки планували свиню заколоти. Але м'ясо з тієї, яку перед Різдвяними святами зарізали, ще залишилося. Ображаються на нас. Кажуть: корчимо панянок, а самі слину ковтаємо, коли хліб зі смальцем бачимо.

— На продукти витрачаємо майже 1500 гривень на місяць. Обов'язково мають бути м'ясо, хліб і риба. Майже не купуємо сир, кефір, молоко, йогурти. Менше круп їмо, більше картоплі, — говорить 47-річна Ірина Соловей зі Сміли Черкаської області.

— Перестали садити на городі кукурудзу, гарбузи, менше картоплі. Більше перцю, різних салатів, петрушки, кропу. Господарство не тримаємо, бо немає кому те все їсти. Живемо вдвох із чоловіком. Він працює, вдома рідко буває. А я більше зелень люблю. Великих запасів на зиму теж не робимо. Практично не варимо компотів і варення, до чаю купуємо солодощі в магазині. Раніше більше м'яса і сала їли: запікали рулети, варили холодець. Зараз заміняємо котлетами, голубцями й тефтелями.

— Раніше картопля була основною стравою на столі. Покійний чоловік любив її. А м'ясо та молочні продукти рідко купували, — каже 62-річна Любов Соколан із Черкас.

— На городі свекрухи картоплею засаджували 20 "соток". Якщо гарно вродить, то могла винести продати. Останні роки садили по 7 "соток", а цієї весни буде 5. Наш раціон сильно змінився. Зять звичний до каш. Дочка купує чечевицю, нут, маш, булгур. Я раніше і слів таких не знала. Варення ніхто не їсть. Стало модно сушити фрукти. Томатним і березовим соком запасаємося, консервуємо огірки, помідори. Купуємо часто квашену й морську капусту, банани, апельсини. Раніше таке рідко їли.

Колись я пекла смачні пиріжки з квасолею, суп із галушками варила, молочний і ягідний кисіль. Чоловік рибалкою був — річкова риба часто на столі водилася. Зараз такого не готую. Буває, вареників зроблю чи печений гарбуз. Це страви мого дитинства.

Зараз ви читаєте новину «"Після розлучення на продукти витрачаю вп'ятеро менше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути