Ексклюзиви
середа, 14 січня 2009 17:05

Пенсіонери Іван та Єлизавета Ляхи збудували церкву

Автор: фото: Тетяна Грицищук
  Іван та Єлизавета Ляхи із села Великий Раківець Іршавського району на Закарпатті побудували церкву Івана Златоустого на приватній земельній ділянці
Іван та Єлизавета Ляхи із села Великий Раківець Іршавського району на Закарпатті побудували церкву Івана Златоустого на приватній земельній ділянці

"Мій батько мав млина, пилораму, гідроелектростанцію — усе 1948 року віддав до колгоспу. На цій косовиці росло 13 дубів — і їх колгосп зрубав. Мама померла 1980-го. Перед смертю попросила: "Діти, аби у вас не було проблем, бо у вас робота, то най у хижі буде священик, а далі най буде й банда". Ми так і зробили: у хаті священик відправив похорон, а в останню путь проводив духовий оркестр. За чотири роки помер батько — його так само проводжали".

77-річний Іван Лях із села Великий Раківець Іршавського району на Закарпатті веде до свого фермерського господарства "Раківчанка". Тут на власній земельній ділянці із 68-річною дружиною Єлизаветою чоловік два роки тому збудував цегляну церкву Івана Златоустого. Цього Різдва збирали пожертви на позолочений іконостас.

— Храм стоїть між трьома селами — Малим, Великим Раківцями та Імстичевом. Людей майже 14 тисяч, а наших парафіян чоловік 20 набереться, — каже Єлизавета Михайлівна. — Люди звикли до своїх церков, хоч вони й належать Московському патріархату. На другий день Різдва пожертв зібрали 28 гривень. А двом дякам заплатила 80.

Ляхи власним коштом утримують храм, на двох отримують 2 тис. грн пенсії. Отцеві Ігорю із села Букове Виноградівського району, який у церкві править служби Божі, компенсують витрати на бензин.

— Отець Петро Береш, секретар Мукачівської греко-католицької єпархії — то мій племінник. Приїхав до нас і давай розповідати, що єпископ Мілан Шашик хвалив нас за дубовий хрест при дорозі, який 2003 року поставили. Каже: зробили подарунок Ісусові, а Божій Матері — нич. Треба капличку, — згадує Іван Іванович. — То ми рішилися церкву збудувати на честь Івана Златоустого. Владика Мілан Шашик казав, що в єпархії немає церкви цього святого. У нас у роду всі Івани — і син, і внук, і зять. Я в колхозі 42 роки відробив на пилорамі, приятелі по селах помогли фундамент закладати. Грузовик свій ГАЗ-53 продав, земельних паїв на шість сотих, щоби тільки почати будову. На стіни 20 тисяч цегли пішло. 26 листопада, на річницю освячення церкви, у нас було 15 священиків та 15 процесій. Владика Мілан подарував мощі та ікону Івана Златоустого, які привіз із Рима. Отець Ігор — повіси, трибуну для читання Євангелія. Єлизавета офірувала вишитий білими нитками рушник ручної роботи. Парове купили, радіатори опалення поставили. Єпархія помогла документи на церкву зробити, печатку вирізали. Тепер треба буде податок платити.

— А скільки находилися, доки нам дозволили будувати, — додає дружина. — Разів десять були в області, у районі. 5 травня 2005-го владика освятив камінь. Найняли людей, викопали фундамент. За ніч хтось украв вісім прутів арматури — ну що за люди! Два пси тут сторожать, а восени того року вкрали воза. Хоснований (уживаний. — "ГПУ") купили в сусідньому селі Широкому за 1200 гривень.

У фермерському господарстві подружжя тримає трьох бичків на м"ясо, корову, теля, трьох коней. Мають 3 га покосу, майже гектар поля.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонери Іван та Єлизавета Ляхи збудували церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути