четвер, 26 червня 2008 18:10

Онука Івана Паторжинського взяла його прізвище для продовження роду

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Наталя Паторжинська показує свій портрет дитячих років. Її чоловік Василь Манолов грається з котом  Мартіном
Наталя Паторжинська показує свій портрет дитячих років. Її чоловік Василь Манолов грається з котом Мартіном

59-річна киянка Наталя Паторжинська — онука оперного співака, народного артиста СРСР Івана Паторжинського. Його називали "українським Шаляпіним".

Наталя Львівна живе у столиці неподалік станції метро Республіканський стадіон. Відчиняє двері в голубому махровому халаті. Просить не роззуватися. Стеля у квартирі — 4,5 м. Шафи стоять у два поверхи.

— Вася, зроби нам кави, — просить худорлявого чоловіка. — Це Василь Дмитрович, мій чоловік. Він оперний співак. А ось мій дідусь, — показує на великий фотопортрет Паторжинського.

Батько Наталі, народний артист УРСР Лев Сілаєв, був головним режисером першого святкування Дня Києва. Мати Галина — піаністка, заслужена артистка УРСР.

— Жили на Пушкінській, мали сім кімнат. Дідусь відмовився від квартири, бо прибирати багато, — згадує Паторжинська. — Потім переїхали на Заньковецької, біля пасажу — там п"ять кімнат. Ця квартира і зараз нам належить. У ній живуть мій син Іван із невісткою та онуком.

— Гараж Паторжинського не віддають, — додає Василь Манолов, 64 роки. — Дачу Паторжинського батьки продали, але із грішми їх обманули.

— Мій друг, — пояснює Наталя Львівна, — сказав мамі, що небезпечно тримати вдома такі гроші — 160 тисяч доларів. Попросив їх на розвиток бізнесу. А його дружина присвоїла гроші, ще й квартиру його забрала. Мене тягали по прокуратурах так, що інфаркт стався. Я пішла на мирову, хай хоч 60 тисяч віддасть.

Каже, в Паторжинського було дві доньки.

— Тьотя Лідія стала співачкою, — веде далі. — Вийшла заміж за Коротченка — сина голови президії Верховної Ради. Через нього діставали якісь пайки. Жили небідно, але за маслом у чергах стояли. Коли в дідуся був спектакль, того дня всі старалися говорити тихенько. Я називала його "дідуня". Зараз намагаюся свого внучка привчити, а він усе: "Дєдуска", — крутить на пальці янтарний перстень. — Я навмисне залишилася на його прізвищі, щоби зберегти рід Паторжинських. Сина назвала Іваном. Він — бард-співак.

Прожила із першим чоловіком 13 років

Згадує, як у 4 роки ходила на вистави дідуся.

— Якось опозорила його, — розказує. — У спектаклі "Запорожець за Дунаєм" Паторжинський грав Карася. Там є сцена, де негреня ховається за кулісами, а Карась його шукає. Я на весь голос гукнула: "Дідуня, він туди пішов!"

Паторжинський багато гастролював, був знайомий із Шаляпіним. Мав брата Федора.

— Коли дідусь упадав за бабусею, просив молодшого брата носити їй квіти, бо сам соромився, — продовжує жінка. — Федір теж у неї закохався. Він співав у хорі донських козаків, у 1917-му виїхав за кордон на гастролі. Після революції не повернувся. Через багато років у Парижі Федір брився і почув по радіо виступ. По голосу впізнав брата й розрізав бритвою собі всю щоку. Коли переїхав сюди, до цього нормально поставилися в ЦК. Може, через те, що в дідуся були гарні стосунки зі Сталіним. Його портрет із автографом висів у кабінеті дідуся.

Відчиняє балконні двері й закурює. Шлюб із Маноловим для Наталії Львівни другий. Для Василя Дмитровича — третій.

— Прожила із першим чоловіком 13 років. Розлучилися, бо він випивав, — пояснює. — А перша дружина Василя Дмитровича ставила себе вище за нього.

— Ви про Ларису? — перепитує Манолов. — Вона виїхала із СРСР, донька Наташа живе в Америці. А з другою дружиною Зоєю розлучився, бо почуття минули. У нас двоє дітей. Старший Тарас — мікробіолог, живе у Швеції, Богдан — комп"ютерник, мешкає із мамою в Києві.

Паторжинська познайомилася із Маноловим в оперному театрі. Працювала там режисером.

— Я саме розлучилася з чоловіком, – згадує. — Зайшла в зал, а там хтось співає арію Філіпа із "Дона Карлоса". Суфлер каже: "Це Манолов". Думаю: цікавий хлопець, високий, тоненький. У першому своєму спектаклі наплутала й записала, що в мене має співати Манолов, а він був на заміні. Під час спектаклю псевдо-Манолов нагрубіянив мені. Наступного дня зустрічаю Василя Дмитровича, кажу: "Учора в гримі виглядали значно молодшим". Потім перейшли на букетну стадію, — дивиться на чоловіка.

— Саме бахнув Чорнобиль, усі тікали з Києва. А ми гуляли парком, і нам це було десь, — сміється чоловік.

Об ноги треться великий білий пухнастий кіт Мартін.

— Це шиншила, — гладить його господиня. — Василь Дмитрович годує його з ложки.

1948, 27 серпня — Наталя Паторжинська народилася у Києві у сім"ї режисера та піаністки
1960 — помер співак Іван Паторжинський
1966–1979 — заміжня за скрипалем Анатолієм Сергієнком, народила сина Івана
1985 — працює режисером оперного театру, за рік знайомиться із Василем Маноловим
1991 — Манолов звільняється з театру, нині — вільний співак
2000 — купили квартиру на вул. Жилянській у Києві

Зараз ви читаєте новину «Онука Івана Паторжинського взяла його прізвище для продовження роду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути