Ексклюзиви
вівторок, 20 серпня 2013 07:15

Олексія Зайця виганяють з клубу

Автор: фото: Анна БАЛАКИР
  Фольклорист Олексій Заєць співає із своїм народним колективом ”Барвінок”. 12 учасниць гурту приїхали до столиці на етнічний фестиваль з Київської області
Фольклорист Олексій Заєць співає із своїм народним колективом ”Барвінок”. 12 учасниць гурту приїхали до столиці на етнічний фестиваль з Київської області

— Павловна, Микитовна, дівчата, пішли танцювать польку! — гукає 22-річний Олексій Заєць. З літніми жінками сидить на лавці перед сценою фестивалю "Жнива — Домоткань" на початку серпня в Музеї народної архітектури та побуту в селищі Пирогів. Три роки тому Олексій зібрав фольклорний колектив "Барвінок".

— У гурті всі молоді — 1930 року народження, — сміється Заєць. — Кажу їм: "Тут старих немає. Не треба придурюваться, кульгать, кректати. Усі однакії". Найстаршій співачці 88. Не приїхала, бо вже погано ходить, — запрошує до танцю жінку років за 70. Тупцяють на місці й розмахують руками. Поряд музиканти з гармошкою і бубном грають польку.

— Я виступав на "Голосі країни" 2011-го. Товариш подав туди заявку. Мені не сказав.

Олексій виконав пісню "Ой у лузі калинонька". Жоден із суддів за нього не проголосував.

— Усі хвалили. Але не знаємо, куди вас применить, сказали. Якби в мене була така мати, як у Тоні Матвієнко, то взяли б, — каже про доньку співачки Ніни Матвієнко, яка здобула на шоу друге місце.

Народився у Фасовій Макарівського району на Київщині. Два роки тому влаштувався в сусідній Людвинівці завклубом.

— Усі жінки з Фасової. До людвинівського клубу — 4 кілометри. Попросили, щоб у Фасовій виділили в клубі кімнатку для репетицій. Спочатку дали, а потім вигнали. Сказали: "Ви не заробили". Я кажу: "Як це? Люди все життя проробили в колгоспі".

— У нас дитинства не було, — поруч сідає 64-річна Надія Микитівна. — У школі гнали на поле. Удома — ланки. Через ту роботу зненавиділа село. Проводимо репетиції у старій хаті моєї матері. Або співаємо прямо на вулиці біля школи під пам'ятником невідомому солдатові. Олексій з дитинства ходив до старих людей, усе записував. Зібрав у селі тисячу пісень. А влада його цькує. Їм не жалко того місця в клубі — усе заздрість. У нас таланти принято топить, а сєрость сама проб'ється.

От учора був день села в Людвинівці. А завклубом із Фасової розпоряжалася, як Альоші концерт вести. Він такий сценарій написав! Згадав історію села, переселенців із Чорнобиля. А голова села пішов із депутатами пити. Звичайні односельці нас приймають дуже добре.

Дві жінки кажуть Зайцеві, що підуть обідати. Називають начальником.

— У людвинівському клубі аварійний вихід і віранда завалилися, костюмів немає, — скаржиться Олексій. — Отримую півставки — 550 гривень. Зараз добавили гривень 10. Не раз просив, щоб виділили кошти побілити, підмазати. Даю свої гроші на бензин, якщо треба їхати виступать. Так і розходиться вся зарплата.

— Надя, вон свадьба йдзє, — підходить літня жінка в жовтій хустці. Зупиняються три автівки, прикрашені штучними букетами. — Хоча б табурєтку взялі, шоб пєрєстріть молодих.

— Та вони не розуміють такої традиції. У нас, як вінчалися, то виносили хлібину із сіллю, табуретку. Переграждали їм дорогу. А молоді мали відкупитися могоричем, — каже Надія Микитівна.

Фартух — із наволочки. Сорочку люди дали напрокат

— Оце все самі пошили. Фартух — із наволочки. Сорочку люди дали напрокат. А це Льошик за свої гроші пошив мені машинкою, — Надія Микитівна з гурту "Барвінок" бере полу синьої спідниці, обшиту смужкою зеленої стрічки.

— Із зарплати купив матеріал на спідниці. Батькова мати шити навчила. Марія Мусіївна звати, 83 роки має. Вона — переселенка із Чорнобильського району, — каже Олексій Заєць. — Коли малий був, била по руках, щоб голки не брав. А я заховаюся під кроваттю і шию. Вишиваю різними техніками — білою гладдю, коли білими нитками по полотну, хрестом. Різні види мережок знаю.Шию штани, камізельки, свитки. Удома ходжу у натуральній полотняній одежі, але у скромнішій, без вишивки. Від бабусі пісень навчився. Із нами вона не виступає, бо із двома паличками ледве по хаті пересувається. Але зі мною досі співає.

Зараз ви читаєте новину «Олексія Зайця виганяють з клубу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

173

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути