вівторок, 20 червня 2017 00:20

Олександра Тоцька п'ять років відсиділа за вбивство, якого не скоювала

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Олександра Тоцька з села Кобижча Бобровицького району Чернігівської області зізналась у вбивстві квартиранта, бо їй погрожували дати 10 років в’язниці
Олександра Тоцька з села Кобижча Бобровицького району Чернігівської області зізналась у вбивстві квартиранта, бо їй погрожували дати 10 років в’язниці

— Когда суд вынес приговор, мой сын расплакался: "Дядя милиционер подарил мне фонарик. Обещал, маму отпустят, если скажу, что она хотела убить дядю Юру", — розповідає 46-річна Олександра ­Тоцька з села Кобижча Бобровицького району Чернігівської області. П'ять років відсиділа в Качанівській виправній колонії на Харківщині. Її засудили за вбивство.

З Олександрою Тоцькою зустрічаємося у кав'ярні біля Політехнічного інституту в Києві. Має коротке світле волосся. Повіки підведені синіми тінями.

— Після розлучення переїхала до батьків, — Олександра замовляє каву й тістечко "Тірамісу". — В одній частині будинку жили батьки з братом, в іншій — я з двома дітьми. Вирішила взяти квартиранта — прохідна кімната пустувала. Юра мав роботу, справно платив. Та за кілька місяців почав випивати. Я сказала, щоб збирав речі.

Пішла на день народження до кума. Додому повернулася ближче до півночі. Зайшла в кімнату квартиранта. Почула, як щось булькає. Включила світло й мало не знепритомніла. Юра сидів на ліжку, з рани біля серця фонтаном била кров. Вхопила простирадло й давай ту дірку затикати. Кричала рідним, щоб викликали "швидку". Мати говорила: "Шура, ти дура. Нащо його в лікарню везти? У нього рідних немає. Прикопаємо десь у дворі, ніхто й не шукатиме". Але "швидку" викликали. Лікарі приїхали за 40 хвилин. Юра стік кров'ю. Мене забрала міліція.

Жінка опускає очі. Рукава смугастого светра натягує на пальці.

— Півтора місяця гамселили дубинками — вимагали, щоб взяла провину на себе. Відмовлялася, бо я не вбивала. Слідство встановило, смертельний удар йому нанесли лівою рукою, а я — правша. Впевнена, Юру вбив мій брат. Він був наркоман. Щоб розрахуватися з боргами, збирався продати батьківський будинок. Я йому заважала. Після мого арешту бігав по нотаріусах — шукав, хто погодиться підробити документи. Але не встиг. Хтось із дружків скинув його з дев'ятого поверху. Нещасний випадок, сказали слідчі.

Суд тривав три місяці. На останньому засіданні Олександра взяла провину на себе.

— Адвокат сказав: "Суддя обіцяв дати п'ять років, якщо зізнаєшся. Якщо ні — впаяють 10". Збрехала, що Юра мене домагався. Щоб захиститися, вдарила ножем. Покарання відбувала у Качанівській колонії. Жили в бараці на 150 людей. Першого ж дня поскандалила із засудженими. Хотіли, щоб спала на верхній полиці. А я боюся висоти. Лягла на вільну нижню. Вночі дівчата затягли мене в туалет. Вимагали, щоб відрізала коси. Почали бити. Прокинулася під ранок вся в крові. Тієї ночі я перемогла, бо не стала їм потурати. Більше до мене не чіплялися.

У колонії шила дитячі іграшки. Коли в начальника був день народження, попросили зробити іграшкову мавпу. Пошила в людський зріст. До витягнутої руки пришила дулю. Так хотіла помститися за його домагання. Коли начальник розкрив подарунок, сміялася вся зона.

Олександра має сина 29-річного Сергія, на рік молодшу доньку Євгенію. Після виходу з в'язниці народила Діану, зараз їй 8.

— Вийшла на волю 2005-го. Діти стали чужими, — каже Олександра Тоцька. — Знадобилося багато часу, щоб ми знайшли спільну мову. Свою частину батьківського будинку продала й купила житло в Кобижчі. Тримаю корів, кіз і поросят. Мрію мати власну ­ферму.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Тоцька п'ять років відсиділа за вбивство, якого не скоювала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути