Ексклюзиви
неділя, 12 серпня 2007 16:19

Олекса Соломко заклинає змій

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Олекса Соломко з села Латірка Воловецького району на Закарпатті стоїть на подвір’ї біля дерев’яної лазні. Він розповідає, що колись у їхній хаті змії звисали зі стріхи, як ковбаси
Олекса Соломко з села Латірка Воловецького району на Закарпатті стоїть на подвір’ї біля дерев’яної лазні. Він розповідає, що колись у їхній хаті змії звисали зі стріхи, як ковбаси

79-річний Олекса Соломко з села Латірка Воловецького району на Закарпатті вміє заклинати зміїну отруту. Виводить її з організму людини чи тварини, яку вкусила гадюка, за 5 хв. Каже, замовляє навіть на відстані 100 км.

Дід Олекса, як його називають у селі, живе на околиці Латірки у великому дерев"яному будинку. Поблизу хати стоїть синій трактор, під хлівом лежать складені у рядочок поліна. Господарі замінюють у будинку старі дерев"яні вікна на металопластикові.

На ґанок виходить сивий дід, закурює "Приму".

— Якщо змія вкусить людину чи тварину, заклинаю яд. Можу робити це на відстані. Через 5 минут, якщо змія не дуже ядовита, тіло розпухає, людину дуже тягне на сон. Може й сутку проспати. А як устане — хоче їсти.

Олекса Соломко розповідає, що ворожити його навчив батько Ілько. Той годував змій молоком із рук. А коли свистів, уся нечисть з околиці сповзалася до двору.

— А мого батька, — веде далі Соломко, — лікувати навчив Владика в полоні. З дому няня в 13 років прогнав голод. Вештався, служив кучером у графа. Як почалася Перша світова, поранили його в лице, забрали в полон до царя Миколи. Тато доглядав за кіньми Владики. А той зціляв хворих. Батько й навчився. За се в селі його називали ворожбитом.

Няньо вмів відгостити гадюк, — веде далі чоловік. — Їх раньше було по селах кублами. Радив три дні годувати їх молоком, а потім дати гарячого. Тоді змія попече собі ядовитий пузирь і втече. У нас змії, як ковбаси, звисали в хаті, бо стріха була дирява. А батько їм у той час грав на пищалці. Ой, шо ся мама сварили!

Каже, батько навчив його ворожби в 14 років.

У вересні у нас із бабою буде золоте весілля

— Няньо відчув, що при смерті. Йшов лікувати сусідську корову, яку вкусила гадюка. І покликав усіх сімох синів, аби йшли ся вчити ворожити.

Олекса Ількович розповідає, що брати лікувати не вміють.

— Я був семим, — каже дід Соломко. — А семому дітвакові в сім"ї, я так чув, усе вдається не так, як іншим. У 15 років витяг яд із рідного брата Василя. Потім учивім-ся на ветеринара в Мукачеві. Цілой життя проробив на фермі з коровами.

Люди в селі називають Олексу Соломка  ворожбитом і професором.

— Лежав я довго в лікарні в Ужгороді, — згадує. — У селі двох людей вкусила змія. Щоб вигнати яд, треба було ножа з дерев"яною ручкою. Пішов я на кухню до поварів по ніж. Зробив кінцем три круги по землі, ніби звита гадюка циркулює. Читаю "Отче наш". Потім б"ю ножем в уявну голову гадюки й наприкінці промовляю таке: "Заклинаю тя Богом живущим, заклинаю тя на обратну дорогу...". І помагає.

На видах змій Олекса Соломко не розуміється.

— Вони як у лісі ня побачать — тікають, — каже чоловік. — Щось чуствують. У змії очі великі, а сама глуховата. Виповзе на сонечко грітися й засне. Коло неї пройде корова, змія сполохнеться у сні — й цап за вим"я! На корову треба завісити дзвінок — тоді не вкусить. А овець і коней змія не кусає, бо може вмерти від їхнього жиру.

Виходить дружина Олекси Соломка — 70-річна Марія.

— У вересні у нас із бабою буде золоте весілля, — затягується господар цигарковим димом. — Не каждому дано прожити разом 50 літ. Маємо трьох дітей — Любу, Надію й Олексу. Син із жінкою й двома внуками живе зі мною. Завідує автозаправкою на перевалі, хоча сам ветеринар. 9 років тому я навчив його заклинати. Бо вже думав-ім, же вмру — так-ім, ся похворів. Донька Люба тоже хтіла ся навчити. Один раз помогла корові, айбо після цього її дочка злягла з температурою. Кажу: "Донько, більше не треба — не дано се тобі. Се чоловічоє діло".

1928, 24 лютого — Олекса Соломко народився в селі Латірка Воловецького району Закарпатської області
1942 — навчився заклинати зміїну отруту
1943 — уперше вилікував від укусу брата Василя
1957 — одружився з односельчанкою Марією
1958 — народилася донька Люба, за 4 роки — Надія, ще за 2 — син Олекса
2005 — вилікував людину від укусу змії на відстані 100 кілометрів

Зараз ви читаєте новину «Олекса Соломко заклинає змій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути