Ексклюзиви
вівторок, 02 вересня 2008 16:11

Олег Шимський удруге вчиться ходити

Автор: фото: Ігор МУДРИК
  Олег Шимський із села Верхня Калуського району на Івано-Франківщині за два роки після автоаварії навчився рухати руками, стояти і робити кілька кроків
Олег Шимський із села Верхня Калуського району на Івано-Франківщині за два роки після автоаварії навчився рухати руками, стояти і робити кілька кроків

"Я відчув, що засинаю за кермом, — згадує 29-річний Олег Шимський із села Верхня Калуського району Івано-Франківщини. — Глянув на дружину — Таня міцно спала, зморилася довгим переїздом. Що було далі — не пам"ятаю. Ударило сильно. Опритомнів через день у лікарні".

2 липня 2006 року Олег Шимський повертався машиною на заробітки до Іспанії. Їхав із 25-річною дружиною Тетяною в Барселону, де працював фасувальником на м"ясокомбінаті. За кілька кілометрів до французького Ліона близько 10.00 авто на швидкості влетіло у відбійник, кілька разів перевернулося і впало на колеса посеред засіяного кукурудзою поля. Дружина Тетяна вціліла — від удару в "пежо" спрацювали подушки безпеки. Олег постраждав: подушка з керма вивернула йому голову майже на 180 градусів. Шостий і сьомий шийні хребці зламалися, защемило спинний мозок.

— Лежав нерухомо в лікарні два тижні, — Олег розминає пальці на руках. — Зробили операцію, у важкому стані перевезли до Барселони. За два місяці поклали в реабілітаційний центр, бо втратив рухомість. Таня не витримала на все це дивитися, пішла на роботу й перестала ходити за мною. Уже потім мені переказали, що Таня живе з іншим хлопом, покинула мене. Ми так і не розлучалися. Сина Валентина вона забрала до себе в Іспанію.

До Барселони доглядати Олега поїхала мати Марія Шимська, 58 років:

— Страховка покрила всі витрати на лікування. У реабілітаційному центрі пробули рік — на більше не було грошей. Возила сина в інвалідному візку до каплички, щоби молився. Олег не рухався. Іспанські лікарі ставили діагноз втрата рухомості.

Таня не витримала на все це дивитися

Марія каже, знайомі підказали телефон лікаря-травника Григорія Гасенка з Івано-Франківська. Чоловік погодився приготувати мазі та настоянки для сина.

23 серпня 2007-го Олега привезли в Україну. Втирати мазі запросили масажистку Олену. Наприкінці жовтня чоловік міг уже ворушити руками.

— Із часом робив нескладні фізичні вправи. Зараз силу в руках маю — до 40 кілограмів тягну, але не дуже ногами володію, — Олег сідає в ліжко за допомогою канатної драбинки, прикріпленої до ніжок. — Отак прес качаю. Кисті і пальці розробляю ручними еспандерами, масажними пружинками. Хтось, може, думає, що для фізичних вправ потрібні якісь особливі пристрої. А мені батько просто два канати до стелі прикріпив, щоби я ноги підкачав. Недавно купили велотренажер. Але на ньому займатися ще важко. Ноги повністю не ожили, але з десять кроків сам ступлю.

Тренажерний зал у кімнаті сина облаштував батько, 59-річний Богдан Шимський.

— В Олега розпорядок дня, як у спортсмена, — чоловік допомагає синові встати з ліжка. — Зранку обов"язково молиться та читає Біблію. Потім вісім годин займається фізичними вправами. Переривається тільки на сніданок та обід. А ще шкільну програму повторює.

— Я в школі вчився посередньо, навіть повної середньої освіти не маю, — сміється Олег. Він твердо стоїть серед кімнати. Потім повільно переставляє праву ногу. — Тепер маю час і натхнення до науки. Хочу стати бухгалтером — для мене зараз це одна з найдоступніших професій.

1979, 6 квітня — Олег Шимський народився в с. Верхня Калуського р-ну на Івано-Франківщині
1996 — закінчив автошколу в Калуші, за рік пішов в армію. Служив у Київській області водієм "уралу"
1999 — одружився із на два роки молодшою Тетяною Бабій
2002 — народився син Валентин
2006, 2 липня — потрапив в автокатастрофу, втратив рухомість
2007, жовтень — поворухнув кистю руки
2008, вересень — пройшов десять кроків

Зараз ви читаєте новину «Олег Шимський удруге вчиться ходити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути