Ексклюзиви
вівторок, 06 лютого 2018 07:35

"Ніколи не хизувався тим, що побував у космосі"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  У клубі Кабінету міністрів люди прощаються з першим космонавтом України Леонідом Каденюком. 31 січня під час пробіжки в нього стався серцевий напад. Лікарі ”швидкої” констатували смерть
У клубі Кабінету міністрів люди прощаються з першим космонавтом України Леонідом Каденюком. 31 січня під час пробіжки в нього стався серцевий напад. Лікарі ”швидкої” констатували смерть

— 28 січня вітав Леоніда Костянтиновича з днем народження. Він казав: "Можу ще раз полетіти в космос. Готовий до цього фізично і морально", — розповідає 72-річний Едуард ­Кузнецов, радник голови державного космічного агентства.

2 лютого прийшов до клубу Кабінету міністрів на прощання з першим космонавтом України Леонідом Каденюком. Він помер 31 січня. Під час пробіжки в парку "Царське село" в Печерському районі столиці у нього стався серцевий напад. За три дні до цього відсвяткував 67-річчя.

Уранці біля клубу збираються з півтисячі людей. Тримають червоні гвоздики.

— Бачився з Леонідом 25 січня, — каже льотчик-випробувач Олександр Галуненко, 71 рік. — Розповідав, що бігає тричі на тиждень по 10 кілометрів. Порадив йому зменшити дистанцію. Та він запевняв, що завдяки бігу має добре здоров'я.

У залі вишиковується черга. Люди підходять до труни. Перед нею на оксамитових подушках лежать нагороди Леоніда Каденюка — зірка Героя України, ордени "За заслуги" та "За мужність". Позаду стоїть його портрет.

— Пару недель назад видела Каденюка в метро. Никто у него не брал автографов и не фотографировался, — шепоче на вухо чоловіку жінка років 60 у червоному пальті. — Підійшла і привіталася. Запитала, чому не їздить власним транспортом. Він відповів: "Після польоту в космос став дбати про екологію".

Біля труни на стільцях сидять дружина Каденюка 64-річна Віра Юріївна та син Дмитро, 33 роки.

Екс-президент 79-річний Леонід Кучма кладе букет червоних троянд. Кілька секунд стоїть мовчки. Висловлює співчуття рідним космонавта.

— У тому, що Каденюк полетів у космос, є й моя заслуга, — розповідає згодом. — Я домовився з Клінтоном, що від України буде космонавт. І США прийняли пропозицію. Після того часто спілкувалися з Леонідом. Із ним було легко. Він ніколи не хизувався тим, що побував у космосі.

Попрощатися з першим космонавтом приходять екс-президенти 84-річний Леонід Кравчук і 63-річний Віктор Ющенко, мер Києва Віталій Кличко, 46 років.

— Найближчим часом одна з київських вулиць носитиме ім'я Леоніда Каденюка, — каже Кличко.

У зал заходять діти з молодіжного аерокосмічного об'єднання "Сузір'я".

— Леонід працював над перевиданням своєї книжки "Місія — космос", — говорить 51-річна Валерія Іваненко. Товаришувала з Каденюком. — Хотів додати у неї записи зі своїх щоденників.

Дотримувався здорового харчування. Любив салати. На останній день народження із друзями вручили йому картину із зображенням галактики. Взяв її і сказав: "Дуже туди хочу".

За 2 год. четверо військових виносять труну на вулицю і ставлять у катафалк. Везуть на Байкове кладовище.

Леоніда Каденюка поховали поряд із футбольним тренером Валерієм Лобановським та актором Богданом Ступкою.

Зараз ви читаєте новину «"Ніколи не хизувався тим, що побував у космосі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути