пʼятниця, 27 серпня 2010 02:47

На свій день народження Микола Жулинський виїхав із Києва

Автор: фото з сімейного архіву
  Академік, екс-нардеп Микола Жулинський із дружиною Галиною Степанівною і донькою Олесею.  ”Онуків не маю. Донька не поспішає нас ощасливити. Поставлю їй ультиматум: вимагаємо або онука, або онуку”, — жартує він
Академік, екс-нардеп Микола Жулинський із дружиною Галиною Степанівною і донькою Олесею. ”Онуків не маю. Донька не поспішає нас ощасливити. Поставлю їй ультиматум: вимагаємо або онука, або онуку”, — жартує він

25 серпня виповнилося 70 років академіку, екс-нардепу Миколі Жулинському. Іменинник виїхав із Києва на озера на Волині.

— Я втік, щоб перебути цей жахливий день, — каже Микола Григорович телефоном. — Не хочу, щоб люди мучилися. Це ж треба квіти вибрати, подарунок.

У Луцьку — мій старший брат Станіслав, діти покійного молодшого брата Бориса — Оля і Андрій. Вони як рідні: Борис помер молодим, я опікувався ними. Колись працював на Волині на заводах — це мій рідний край.

10 днів Микола Жулинський відпочиває на озері Світязь, на базі університету "Гарт".

— Вода прекрасна, ідеш поволі, й холодок підіймається. Вугрів не ловив, мені всього шкода. Хоча в дитинстві багато ловили окунців, плотичок, верховодок. Мати смажила їх у борошні, ми їли їх із головами і хвостами. 

У дитинстві я мріяв про дні народження. Ніхто їх не відзначав, бо мама не знала, коли я народився. Вона з батьком ходила до віруючих. У селі їх називали штундами. Немовлят лише святили у воді, не записували. Мама каже: "Хіба я пам"ятаю, коли ти народився? Вас у мене багато". Нас було семеро хлопців, двоє вмерли малими. Згадала, що тоді жито вижали, а картохи ще не вибирали.

Я пішов себе в район записувати сам, десь у сьомому класі. Думав: мрію бути письменником, то поставлю себе в один день із такими видатними людьми як Павло Загребельний і Володимир Дрозд. Якби знав, що День Незалежності припаде на 24 серпня, то записався б 24-м, — сміється. — Робив так: від 25 серпня до 19 грудня — зимового Миколи — оголошував святкуванням мого дня народження. Усім, хто приходив, казав: "Давайте вип"ємо за мене здорового".

Із дружиною Галиною Степанівною одружений 39 років.

— Я старим парубком женився. Аби це в селі було, мене б закидали грязюкою. Після закінчення педучилища працював в селі Озерськ Дубровицького району Рівненщини учителем. Село було забите: ні дороги, ні клубу, керосинова лампа. Спав на лавці, як спартанець. На літо приїжджав у Луцьк до дядька і тітки, там відчував себе городським. Але ж треба було заховати своє сільське непривабливе минуле. Навчитися танцювати чарльстон, носити штани вузенькі. Коли приходив із танців — тримався за одвірки, а дядько їх із мене стягував. 

У Луцьку був приятель Валентин, а в нього сестра— школярка. Стали перетинатися в бібліотеці в Києві: я вчився в аспірантурі Інституту літератури, а Галя поступила в політехнічний. Коли треба було їхати за розподілом, зрозумів, що не можу її втратити. Зробив єдиний правильний у житті хід — женився на Галі.

Онуків прямих не маю. Моя донька Олеся не поспішає нас ощасливити.

У відпустці пише книгу "Моя Друга світова".

— Я графоман невиправний. Обурила заява Дмитра Табачника, що Велика вітчизняна — то не Друга світова. Для моїх волинян не мало значення: чи вітчизняна, чи світова. Для них то була катастрофа, бо кожний день чекали біди. Село наше тричі спалювали. Уночі могли прийти або радянська партизанка, або польська радянська партизанка, або хтось з Армії Крайової, або УПА чи загону енкаведистів. Книжку видам у цьому році.

Зараз ви читаєте новину «На свій день народження Микола Жулинський виїхав із Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути