Ексклюзиви
вівторок, 21 листопада 2017 05:40

"На співбесіді запитали друге ім'я чоловіка"

Автор: Фото надане Оленою Говоровою
  Олена Говорова показує ляльки, що почала робити в Англії. Пошила їх майже тисячу, жодна не повторюється
Олена Говорова показує ляльки, що почала робити в Англії. Пошила їх майже тисячу, жодна не повторюється

— Не могла уявити, що у 55 років знайду кохання й переїду жити в іншу країну, — говорить 60-річна Олена Говорова з Умані Черкаської області. Три роки живе в англійському місті Ферингтон неподалік Лондона. Зв'язуємося у скайпі. На годиннику 21:00, в Англії — лише сьома вечора.

— В Україні мала власне агентство нерухомості. Поїхала в Київ допомогти клієнтам купити квартиру. Під час сніданку в ресторані підійшов англієць. Запитав, чи можна сісти поруч, бо всі місця зайняті. Його вразило, що знаю англійську. Розговорилися. Потім продовжили спілкуватися через інтернет. Два роки говорили у скайпі. Приїжджав гостювати до мене в Умань. Потім на його запрошення поїхала в Англію. Коли поверталася додому, запропонував одружитися. Розуміла, що нічого від цього не втрачаю. Донька доросла, повністю мене підтримала.

Щоб одружитися з британцем, здавала екзамен з англійської мови. Отримала сертифікат. Без нього не пустили б на кордоні. Знаю дівчину, яка вийшла заміж за англійця в Україні. Два роки не могла отримати дозвіл на проживання з чоловіком в Англії, — каже Олена Говорова. — Перед весіллям проходила співбесіду в їхньому реєстраційному центрі. Завели в окрему кімнату й запитували, з якого чоловік року, в якому місті мешкає, як познайомилися, скільки разів приїжджав в Україну. Також питали його друге ім'я. Воно дається кожному англійцеві при народженні, як у нас по батькові. Використовується лише в документах.

В Англії люди живуть в раю, але цього не розуміють. Тут чітко працюють усі закони. Працевлаштовують лише легально. Чоловік не може зрозуміти, чому в Україні вигідно працювати неофіційно.

Влаштуватися на роботу можна лише через співбесіду. Але майже неможливо — без характеристики від попереднього роботодавця. Довідка з України не підходила. Тому спочатку пішла прибиральницею. 2 години на день витирала полиці в магазині. Через три місяці стала консультантом, стежила за наявністю товару. Отримала хороший відгук. Зараз 3 години на день працюю помічником учителя молодших класів. Готую все, що потрібно йому для уроку. Наприклад, друкую й вирізаю ілюстрації. Щоб влаштуватися, брала довідку з поліції, що не маю проблем із законом. Диплом ніхто не запитував.

Перший час все фотографувала й висилала дітям. Була вражена чистотою й порядком. Раз на тиждень під будинком стрижуть газони. Якось садівник не прийшов. Усі жителі зібралися на вулиці й почали обурюватися, що трава дуже виросла. Жоден не спробував подзвонити в комунальну службу й запитати, у чому проблема. Вмовила зробити це чоловіка. Його дзвінок сусіди сприйняли як подвиг.

Також дивувало, що всі чітко дотримуються правил. Навіть інструкції з приготуванню їжі. Цим дуже несхожі на нас. Якщо на червоному кольорі буде написано зелений, ніхто не стане сперечатися. Було смішно, коли на роботі отримувала покроковий розпорядок дня. Виконувати завдання в довільній послідовності забороняли.

Найскладніші перші місяці. Без роботи не знала, чим себе зай­няти. Місто невелике, виходиш на вулицю, а там — пусто. Люди або на роботі, або сидять вдома. Ніхто не гуляє.

Син навчив шити ляльки

— Якось приснився син Максим. Його поховала 18-річним. Помер від розриву аорти. Вірю, що зв'язок із ним досі не втрачений. Коли стикаюся із труднощами, подумки запитую синової поради. А тут сниться і каже: "Мамо, тобі так скучно. Починай робити ляльки". Я засміялася й відповіла, що не вмію. А син заперечує: "Вмієш. Ти просто про це не знаєш, повчися — і побачиш", — розповідає Олена Говорова.

Через тиждень знайшла в кладовці подушки, наповнені синтепоном. Дістала його й почала крутити в руках. Зробила кульку, потім другу — і вийшов сніго­вик. Додала носик, усмішку. І тут згадала про сон. Після того почала робити ляльки. Хоча ніколи не вміла малювати чи шити. Дивилася в інтернеті майстер-­класи. Спочатку виходило не те, що задумала. Ніби ляльки мною керували.

Матеріали беру в магазинах, подібних до наших комісійних. Купую їх дешево.

Перші роботи показувати соромилася. Коли їх стало багато, почала дарувати знайомим. Через рік узяла участь у виставці.

В Англії одна жінка замовила дві ляльки на весілля сина. Попередила, що він — "вікі". Я посоромилася запитати, що це означає. Знайшла в інтернеті, що є такий молодіжний рух. Виступають за охорону природи, просто одягаються й танцюють народні танці. Пошила хлопчика й дівчинку в їхньому стилі з віночками із квітів. Ляльки жінці дуже сподобалися, але попросила зробити ще одного хлопчика. Виявилося, її син одружувався з чоловіком.

Маю особливу для себе ляльку — янгола. Побачила його уві сні. Розуміла, що то моя дитина. Прокинулася й зразу почала робити. Вийшов той самий янгол. Дивлюся на нього й бачу сина. Цю роботу не продам ні за які гроші.

Зараз ви читаєте новину «"На співбесіді запитали друге ім'я чоловіка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути