Ексклюзиви
вівторок, 22 жовтня 2019 05:46

"На 10 інструментах можу грати більш як 200 пісень"

Автор: FACEBOOK.COM/ОЛЕКСАНДР МИХАЙЛОВ
  Соломія і Софія Михайлови виконують музику всіх стилів. Перша виграла понад 10 музичних конкурсів, друга — більш як 20
Соломія і Софія Михайлови виконують музику всіх стилів. Перша виграла понад 10 музичних конкурсів, друга — більш як 20

— У 5 років Соломія бігала по музичній школі з саксофоном. Це була її іграшка. Показувала всім і дмухала в нього. Думав, аби не розбила. Бо ремонт коштує 300 доларів, — каже киянин 36-річний Олександр Михайлов. Його доньки 6-річна Соломія та Софія, 8 років, грають джаз з імпровізацією. Менша нещодавно потрапила до Національного реєстру рекордів, як наймолодша виконавиця такої музики. Торік рекорд належав її сестрі.

— Щоб стати рекордсменкою, сильно старалася. А потім дуже раділа, — говорить Соломія. — Коли виросту, буду музикантом. Люблю грати і співати. Маю час на все. Труба — складний інструмент, але мені подобається. Ще граю на саксофоні, барабанах, скрипці, тромбоні, фортепіано, маракасах, бубні та флейті. Займаюся танцями. Інколи стомлююся від музики. Тоді з сестрою граємо по черзі.

Перед виходом на сцену хвилююся. Під час виступу думаю про щось хороше. Коли помиляюся, не засмучуюся і граю далі. Хочу зіграти з улюбленим трубачем Володимиром Копатем. За перемогу на конкурсі мрію отримати в подарунок кролика чи котика.

Дівчата займаються музикою з 2 років.

— Ми з дружиною — музиканти у третьому поколінні. Працюємо музичними педагогами, — розповідає Олександр Михайлов. — Якось мої батьки захворіли. За дітьми не було кому дивитися. Довелося брати їх на роботу. Їм там сподобалося. Зацікавилися музикою. Починали займатися з нами. Спочатку грали на дудочках, маракасах і дитячих синтезаторах. Коли Соломія подивилася мультик про скрипку, сказала — буде скрипалькою. Потім побачила саксофон, теж захотіла. Купили їй малий. Торік прибирав у кабінеті. Вона помітила трубу і вирішила, що це її улюблений інструмент. Пішла до педагога зі скрипки: "Я трубу люблю". Софія обрала саксофон. Дітей у віці до 10 років рідко вчать грати на духових інструментах. Це зазвичай роблять дорослі чоловіки. Бо потрібна сила волі, витримка і терпіння. Складно звук видати через велике м'язове навантаження. А наші дівчата ще й імпровізують. У них талант від Бога.

Софія Михайлова грає на 10 інструментах.

— Саксофон — мій улюблений, бо на ньому грають батько і старший брат. Хочу бути як вони, — каже. — Якщо старатися, займатися та вірити, все обов'язково вийде. На 10 інструментах можу грати більш як 200 пісень. Мені подобається імпровізувати, в мене це виходить від душі. Музика не набридає. Після школи батьки забирають мене на роботу і я там займаюся. О дев'ятій вечора повертаємося додому, і я вчу уроки. Улюблені — музика, хореографія, фізкультура й малювання.

Соломія виграла понад 10 музичних конкурсів, Софія — більш як 20.

— Між дівчатами немає конкуренції, бо грають на різних інструментах. Люблять робити це разом, підтримують одна одну, — продовжує Михайлов. — Софія виграла путівку в Болгарію в дитячий табір. Соломія за нею сумувала — не могла поїхати з сестрою через вік. Емоційно вони, як сіамські близнюки. Люблять гратися у збирання призових кубків. Для них це як скарби.

Намагаюся Софію притримати, щоб Соломія догнала. Доньки "зірковою хворобою" не страждають. Пояснюємо їм, що треба розвиватися. У нового покоління дітей немає почуття беззаперечної перемоги. Вони бачать, що ґаджет, який був на перших місцях, за місяць може опинитися на останніх.

— Дівчата виконують класику на фортепіано, на духових інструментах — джаз, на барабанах — рок. Виступають із 2 років, — додає Олександр Михайлов. — Ще нотної грамоти не знали, а вже грали. У них — абсолютний слух. Соломія може послухати твір двічі, а на третій заграє.

Вони швидко вчаться. У 5 років і 9 місяців віддали Соломію у школу. Бо сказала, що в садочку їй нудно. Обидві навчаються добре. Музика розвиває пам'ять, допомагає в математиці, бо треба вираховувати музичні ритми. Уся джазова й естрадна музика — математична й аритмічна. Мови дівчатам теж добре даються. Кажуть, хочуть бути музикантами. Поки що вони не розуміють усі складнощі професії. Ростуть у баловстві та свободі, тому в них усе виходить.

Зараз ви читаєте новину «"На 10 інструментах можу грати більш як 200 пісень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути