Ексклюзиви
середа, 23 травня 2007 14:31

Микола Цанга виграв суд у адміністрації Кучми

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Микола Цанга інколи ходить неголений. Каже, юристи мусять мати шарм
Микола Цанга інколи ходить неголений. Каже, юристи мусять мати шарм

Юрист Микола Цанга, 55 років, стоїть на ґанку Вищого господарського суду в Києві. Пан Микола неголений, на ньому сірий костюм і сорочка без краватки. У руках темний шкіряний портфель.

— Працюю юристом у корпорації "Київський завод автоматики", — розповідає, розстібаючи комір сорочки.

Хвалиться, що вигравав справи навіть у президентів. Пояснює, що за часів Леоніда Кучми завод виконав роботи для державного будинку відпочинку "Пуща-Водиця". Він підпорядковувався Адміністрації президента. Керівництво "Пущі-Водиці" відмовилося розрахуватися.

— Директором там був бувший начальник обласного ГАІ, — пояснює. — Каже: "Ідіть, ви, рєбята, звідси, бо по-іншому з вами розрахуємося".

Цанга зініціював судовий розгляд справи. Він розтягнувся на кілька років. Президента Кучму встиг змінити президент Ющенко. Каже,  Апеляційний суд зобов"язав керівництво "Пущі-Водиці" виплатити заводу заборговані 60 тис. грн.

Часто тиснули на вас?

— Коли я робив у Держказначействі, вигравали справи в дуже крупних бізнесменів, — трохи насторожено каже. — Прямо мені заявляє: ну шо ти зо мною сражаєшся? Я за все заплатив. Та нє, фамілію називати не буду. Діло прошле.

Микола Павлович дивиться на годинник і заводить розмову про розгляд у Конституційному суді указу президента щодо розпуску парламенту.

— Там правових питань менш як 10 відсотків. А решта — то чиста політика. Треба сідати за стіл і вирішувати.

Цанга розповідає, що більшу частину життя працював у системі МВС. Почав із райвідділу в Кіровоградській області, а закінчив у київському управлінні.

Дістає з портфеля кілька тоненьких книжечок.

Маніяк представлявся артистом

— Дещо я описав. Ось, дивіться, оповідання "Зеленый попугай". Там один злочинець діяв, маніяк. Представлявся артистом і заманював молодих дівчат, ґвалтував їх. Ну, вирахували ми його. Ніякий не артист. Обикновенний чоловік, працював на проізводстві. Що цікаво, в нього був зелений попугай. Він із ним дуже дружив. Коли ми його арештували, попросив віддати птаху комусь з потерпілих дівчаток.

В інших книжечках, виданих за авторський кошт, — оповідання, вірші та рецепти народної медицини.

— Це в мене від бабці моєї, Єфросинії. Вона все село лікувала, — пояснює Цанга. — А перші вірші мої надрукувала Бобринецька районна газета "Честь хлібороба", коли я ще в школі вчився. І зараз друкує.

Цанга розповідає, що 2005-го разом із екс-депутатом Київради Володимиром Костюком видали книгу "Духовне відродження України". У ній зібрали інформацію про майже сто релігійних конфесій в Україні.  Того самого року у складі делегації Української лютеранської церкви Микола побував у Ватикані.

— Поселили нас там. Перевдягли у все їхнє, — згадує. — Ми знайшли свого, з українців, що там працює. Він нам організував короткий візит до Папи. Туди заборонено брати будь-що з собою. Але я умудрився оцю свою книжечку, — сміється й показує брошуру "Зустріч за обрієм", — сховати за пояс.

Каже, що вручив її Папі після того, як він кожного благословив і погладив по голові.

— Але все це відбувалося швидко. Він сидить, ви навпроти. Дві минути і — рєбята, виході!

Ви — віруюча людина?

— Ну... — добирає слова Цанга. — Я християнин. Дружу, як би сказать, з релігією. У мене на Березняках є православна церква, українська, Київського патріархату. Туди ходжу.

Із тутешніми ієрархами стикалися?

— І з Гузаром (кардинал УГКЦ. — "ГПУ"), і з Філаретом (Патріарх УПЦ КП. — "ГПУ".). Ми ж, коли книжку видавали, були в обох на прийомі. Філарет нас винцем угостив, хорошим таким.

Цанга вітається з чоловіком, що виходить із суду. Ще раз дивиться на годинник.

— Продовжимо видавати книгу "Духовне відродження України". Було 100 конфесій, а тепер ще маса інших, які бажають туди потрапити. Безплатно все робимо.

Ви людина заможна?

— Машини та яхти в мене нема. Але на батьківщині, на Кіровоградщині, є 10 гектарів землі. Ще од мами осталося. Там зараз брат живе. У мене як дача щитаєцця. Банька там, всьо остальноє.

Неголеність — це імідж?

— Юристи, знаєте, мусять трошки шарм мати, — пояснює Цанга.

1951, 2 серпня — Микола Цанга народився в м. Бобринець Кіровоградської області
1969–1971 — служба в армії, Червонопрапорний Далекосхідний військовий округ
1972 — слюсар на заводі "Червона зірка" в Кіровограді
1972–1997 — робота в органах МВС
1974 — одружився з інженером Любов"ю
1975 — народилася донька Наталка, за три роки — Світлана
1991 — закінчив юрфак Київського держуніверситету
2003 — працює в корпорації "Київський інститут автоматики"

Зараз ви читаєте новину «Микола Цанга виграв суд у адміністрації Кучми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути