середа, 18 червня 2008 16:11

Михайло Твердий зібрав понад 200 музичних інструментів

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Київський артист оригінального жанру Михайло Твердий виконує на маленькому горні улюблену мелодію — ”Неаполітанський танець” Петра Чайковського
Київський артист оригінального жанру Михайло Твердий виконує на маленькому горні улюблену мелодію — ”Неаполітанський танець” Петра Чайковського

Прізвище київського артиста оригінального жанру 53-річного Михайла Твердого 2005-го вписали до Книги рекордів України. Чоловік зібрав понад 200 музичних інструментів.

— Граю на 21 інструменті — народне, блатне, хороводне, естрадне, класичне, заграничне, по нотах і без, по слуху і без слуху, у будь-якій тональності, — каже Твердий скоромовкою.

Чоловік показує свою колекцію інструментів у класі загальноосвітньої школи N132 на просп. Глушкова.

— Уже збився рахувати, скільки їх маю, — бере в руки тубу. — Два роки тому нарахували 199. З того часу придбав горн, відремонтував козу-дуду, кілька балалайок. Тримав усе у творчій майстерні на Подолі. Потім приміщення забрали, перевіз інструменти додому, на балкон. Якось директор школи каже: "Дам тобі клас, тільки гурток самодіяльності веди". Я погодився. Але ж це треба щоразу відмічати учнів, кого немає, — показує шкільний журнал. У ньому заповнена лише перша сторінка.

За комп"ютером у класі сидить син Твердого 14-річний Михайло. Каже батькові, щоб багато не говорив.

— Син музики терпіти не може. Для нього цей клас — капкан, — сміється батько. — Привчав сина до музики й відбив охоту. А мені в дитинстві не дозволяли грати. Батько столярував. Повернеться з роботи й читає газету. Я до нього з трубою. А він газетку відкладе та гримає, щоби не грав.

Перший музичний інструмент, дитячий баян, Твердий купив у 6 років.

— Бабушка копійки давала, я в копілочку скидав, — пригадує. — Коли батьки в Ленінград їхали, дав їм, щоби купили. Я за ту гармошку останні штани зніму.

Каже, що більшість інструментів знайшов поламаними на смітниках.

— Маю 12 кларнетів. Одному з них більше ста років. Знайшов поламану трембіту з агави, "музичні дрова". Саксофон привіз із Болгарії.

Михайло Твердий одночасно грає на кількох інструментах.

Я за гармошку останні штани зніму

— Недавно запросили трембітарем у ресторан під Конча-Заспою. За годину заплатили 300 доларів. Часто кличуть тамадою на свадьбу, — одягає на голову чорний циліндр. — Вітаю молодих і переодягаюся на фокусника.

Бере в руку хустку, скручує її і витягає з рукава тростину.

— Сам придумав фокус. Ану дивіться, — підходить до "співочої берізки". Це деревце із 30 сопілок замість гілочок. Виймає одну, грає. Потім ставить сопілку в солом"яну вазу.

Гри на кларнеті Твердий навчився в музичній школі в рідному місті Городня на Чернігівщині. На іспитах до Харківського інституту мистецтв провалився. Повернувся додому, влаштувався працювати вчителем музики.

— За кілька місяців призвали в армію. Грав у військовому оркестрі в Києві. Зустрічали делегації в Борисполі. Репетирували по ночах, аби увольнєніє отримати. А я солдатом у Бровари дівчину проводжав, мені ж конче треба! Коли демобілізувався, поїхав до неї. У Будинку культури на роботу найнявся. Працював столяром, сантехніком, — крутить вуса. — А з дівчиною розійшлися. Звали її Надія, а надії мені не дала. Кинув усе й поїхав додому.

У Чернігові Михайло Твердий працював у ресторані "Вар"єте".

— Показував фокуси, заробляв більше, ніж батько теслею, — продовжує. — Армійські друзі до Києва на концерти кликали. Гуляв довго, до 32 років не женився. Наречену в метро зустрів. Якось їхав, біля мене дівчина сіла. Я їй на плече голову поклав — вдаю, що заснув. До кінцевої зі мною доїхала. Каже: "Дивіться, не переїдьте". Я на зупинці вискочив, у бабки одну ромашку купив і подарував їй.

Світлана працювала начальником поштового вагона на залізниці. Через рік Твердий посватався. Живуть у кооперативній двокімнатній квартирі на Теремках. 50-річна Світлана Тверда викладає в Міжрегіональному училищі зв"язку.

— Дивуюся, як вона мене терпить, — каже Михайло Твердий. — Але на концерти зі мною їздить.

1954, 24 липня — Михайло Твердий народився в місті Городня Чернігівської області
1960 — батьки купили перший музичний інструмент — баян
1969 — закінчив восьмирічну школу, вступив до Чернігівського музичного училища
1978 — працював фокусником у чернігівському ресторані "Вар"єте"
1986 — одружився зі Світланою Сергієнко
1990 — народилася донька Любов, за 4 роки — син Михайло
2005 — став рекордсменом Книги рекордів України

Зараз ви читаєте новину «Михайло Твердий зібрав понад 200 музичних інструментів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути