Ексклюзиви
понеділок, 15 жовтня 2007 17:14

Михайло Партика ходив пішки на чемпіонат світу з футболу

Автор: фото: Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА
  Стоматолог Михайло Партика з міста Самбір на Львівщині показує гальбу для пива, яку він купив у Німеччині, коли ходив туди пішки
Стоматолог Михайло Партика з міста Самбір на Львівщині показує гальбу для пива, яку він купив у Німеччині, коли ходив туди пішки

Вісім років тому стоматолог Михайло Партика, 50 років, був інвалідом — важив 107 кг, хворів на астму та гіпертонію. Вилікувався чоловік ходьбою.

Партика живе в містечку Самбір на Львівщині. Відкрив  стоматологічний кабінет у власному двоповерховому будинку. У передпокої на шкіряному дивані чекають на прийом троє жінок.

— Володю, — гукає Михайло Партика сина Володимира. — Проконсультуй.

25-річний Володимир теж стоматолог. Із дружиною Оленою живе в особняку на другому поверсі. У Партики є ще 27-річний син Ростислав. Він юрист. Із дружиною Яриною та 5-річними доньками Настею й Катрусею має будинок на сусідній вулиці.

В альтанці горить камін. Дружина Михайла Партики Оксана з тещею Ганною коптять ковбасу.

— У Михайла день народження, ми ще не святкували. Чекаємо гостей, — розповідає Оксана. Вона терапевт, працює в лікарні села Бісковичі.

Михайло Партика пригощає яблуками та сливами зі свого саду.

— Я взагалі не рухався, — згадує чоловік. — Зранку спускався сходами донизу на роботу, а ввечері піднімався. А як треба було кудись їхати — сідав у машину. За вісім років поправився на 25 кілограмів. Почалися головні болі, задишка, постійні застуди.

Лікарі порадили поїхати до санаторію на Закарпатті.

— Два тижні ходив по горах, схуд на вісім кілограмів. Та вдома набрав ще більше, — каже він.

Партика почав ходити пішки по 3 км. За два роки важив 80 кг. Пройшов 10 км до села Воютичі, де жила його бабця, пішки повернувся назад. Потім подався до Хирова (туди й назад — 50 км), а тоді — до Дрогобича (60 км).

Три роки тому Михайло пішов до Калуша, де живе його швагро Мирослав Фринцко. Від Самбора туди 130 км. Узяв із собою ротвейлера Жака.

Пес витримав усю дорогу, а за 12 кілометрів до Калуша зліг

— Пес витримав усю дорогу, а за 12 кілометрів до Калуша зліг. Я його в лісі залишив і сам дійшов до будинку швагра. Із Мирославом поїхали по нього машиною. За два місяці Жак здох, — розповідає чоловік.

Михайло Партика їсть тільки ввечері. В одноденні походи бере лише фісташки.

— А знаєте, де я сплю? — підводиться лікар. — На вулиці! Ходімо, покажу.

Заходимо до мансарди. Посередині широке ліжко, в кутку — телевізор.

— Сплю тут із початку травня до кінця вересня, — веде далі господар. — Коли бере мороз, вкриваюся ковдрою з головою, хіба носа виставляю. Дружина ночує тут зі мною. Але на два тижні пізніше приходить і на два скоріше тікає до хати.

Торік Михайло зі швагром Мирославом пройшли пішки 900 км до німецького Лейпцига — на чемпіонат світу з футболу. Мирослав — підприємець, займається автосервісом.

— Коли наша збірна програла в відбірному турі Словенії, ми поклялися один одному: якщо українці потраплять на чемпіонат, підемо пішки, — розповідає стоматолог.

Півроку вихідними чоловіки тренувалися. А згодом вирушили до Німеччини.

— За день проходили 30–50 кілометрів, — говорить Михайло. — Лейпцига дісталися за 25 днів. Ішли польовими дорогами, ночували в наметі чи готелях. Ноги сильно потіли. Шкіра так напухала, що здавалося, відокремиться від м"язів. Аби просушити кросівки,  набивали їх туалетним папером.

Михайло побував на трьох матчах української збірної. За квитки платили 200–300 євро. На похід витратив 2 тис. євро.

— Ще на тисячу накупив подарунків — два кондиціонери, гальби для пива, — каже чоловік. — Мені сподобалися німецькі поля — чисті, без бур"янів. Стебла пшениці низькі, колоски великі, з грубими зернами. А полуниця — як намальована. Німці їздять на роботу на велосипедах, дорогою зупиняються неподалік грядок із ягодами й їдять. Ми зі швагром теж німецьку полуницю пробували.

Додому Михайла з Мирославом відвіз син Руслан. На чемпіонат він добирався власним авто. Сини підтримують батькове захоплення, та бігати далеко не наважуються.

— А мене після походу в Німеччину на подвиги тягне, — сміється Партика. — Якби наша збірна потрапила на першість Європи з футболу, пішов би зі швагром до Швейцарії.

1957, 19 серпня — Михайло Партика народився в м. Самбір на Львівщині в родині робітників
1979 — одружився з терапевтом Оксаною Качур
1980 — народився син Ростислав; за два роки — Володимир
1999 — зайнявся оздоровчою ходьбою
2002 — з"явилися на світ онучки-двійнята Настя й Катруся
2006 — ходив до Німеччини на чемпіонат світу з футболу

Зараз ви читаєте новину «Михайло Партика ходив пішки на чемпіонат світу з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути