вівторок, 15 грудня 2015 06:00

Мати відчула смерть сина

— За день до смерті Вані ми з чоловіком не могли заснути. Дивилися телевізор майже до ранку. Чогось усе тіло тремтіло, а на душі було важко, — каже 54-річна Галина Зайва із села Макіївка Смілянського району на Черкащині.

26 листопада вона втратила брата 49-річного Івана Дакаленка із сусіднього села Самгородка. Помер через серцеву недостатність.

— У четвер ми з чоловіком поїхали по матір, вона жила неподалік Вані. В липні не стало батька. Їй важко було одній. Дорогою провідали брата. Останні дні Ваня їздив на крапельниці, мав високий тиск і кашель. УЗД показало, що дуже збільшилося серце. Він похвалився, що спухли ноги. Бувало, так набрякали, що обмотував їх джгутами. Раніше не хотів слухати про лікарню. Раптом погодився поїхати в кардіо­центр, у Черкаси.

Опівночі Іванові стало гірше. Хотів встати, але знепритомнів. Дружина 49-річна Наталія Іванівна викликала "швидку".

— До нас подзвонила племінниця Саша, — плаче Галина Іванівна. — Ми мерщій у машину й до них. Їдемо і раптом мама каже: Вані вже немає. Кажу: мамо, та перестань, зараз швиденько відвеземо його в лікарню. Але Ваня справді в той момент помер. Напередодні смерті Ваня ще й риби наловив. Брат завжди дбав про сім'ю. Меншій дочці Саші після заміжжя купив хату в селі. Старша Оля живе з чоловіком в Черкасах. На неї планував переоформити землю й "Жигулі".

Був підприємцем — оброб­ляв пайову землю, орендував ставок у селі.

— Про смерть Івана я дізнався в санаторії на Полтавщині, — говорить товариш 42-річний Анатолій Тихенко. — Ми з дружиною тільки заселилися, як довелося вертатися ­назад. Яким він був, показав похорон. Зійшлося все село і піврайону. Людина — безвідмовна, ділився останнім. Нас познайомив спільний друг 20 років тому. Вані треба було змолотити урожай. Я саме купив два комбайни, він у мене відкупив беушний. Якось я подзвонив: Ваню, в мене осипається ячмінь, двома не встигаю помолотити. Через три години він на комбайні був у мене на полі.

— Ваня був не байдужий до чужого горя. Півроку тому загинув мій син Петя, — каже односельчанка 50-річна Ніна Педченко. — Ваня організував копачів і заплатив їм за роботу. А Наташа з дітьми готовили їсти. Коли Ваня ховав свого батька, то на кладовищі знепритомнів. Дуже переживав. Щедрим був. Було — наловить риби, то більше роздасть, чим продасть.

Іван Дакаленко два місяці не дожив до 50-річчя. Із дружиною у шлюбі був 29 років. Мають двох доньок, онука й онуку.

Зараз ви читаєте новину «Мати відчула смерть сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути