Ексклюзиви
понеділок, 05 березня 2007 15:20

Малик Таїса Іванівна

Мій батько рано помер, на початку 1940 року. Я тільки закінчувала середню школу. З початком війни в 1941 році мене в бригаді дівчат послали копати протитанкові окопи. Потім наше місто Миргород окупували німці. Коли весною 1943-го нас звільнили, мене з дівчатами райком комсомолу відправив збирати урожай на землях Полтавщини. Усі хати згоріли. Ми шукали якусь конюшню або сарай і на соломі покотом спали. Їли що знайшли. А нас їли воші. Косили косами або серпами, копали що де залишилося. І так до осінніх холодів.

Потім нас повезли в Красний Луч (Луганщина), дали ломи — ми видовбували вмерзле в землю обладнання взірваних перед відходом радянських військ вугільних шахт. Шахтарські сім"ї жили в скруті, вся надія була на роботу в відновлених шахтах.

А от директори були ситі й здорові та брали з шахтарської столової кілограмами тушонку і омлет (я працювала калькулятором в столовій і це бачила своїми очима).

Потім я послала документи в інститут і, одержавши визов, поїхала у Київ на навчання. Нас, дівчат-студенток, послали на лісозаготовку дров в Пуща-Водицю. У Пущі були міни, і одна студентка підірвалася, загинула.

Студенток, які не мали з чого жити, в інституті приймали на роботу. Я працювала в бібліотеці. Та вчилася як усі, отримала диплом з відзнакою.

Потім була направлена на роботу на Львівську залізницю, де пропрацювала 30 років, пройшовши шлях від інженера-економіста до начальника відділу (зі званням полковника). Зараз отримую пенсію 400 грн. А військові полковники, які тепер ідуть на пенсію, отримують тисячі гривень, хоч вони тільки чули, що була війна, а її і не нюхали.

Я це все написала для того, щоб молоді люди знали, як і де старше покоління внесло свій вклад в розбудову України. А тепер потребуєм їх допомоги (за що їм дуже вдячні).

Бажаю молодому поколінню мирного життя, економічного благополуччя — за яке вам, молодим, треба боротися. Ви переможете.



З повагою Малик Таїса Іванівна
м. Київ
Зараз ви читаєте новину «Малик Таїса Іванівна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути