Ексклюзиви
середа, 23 серпня 2017 05:35

Любов Лихва виграла кухонний набір

Автор: Фото надане Любов’ю Лихвою
  Любов Лихва із села П’яновичі Самбірського району на Львівщині готує на кухні у фартуху й рукавиці з фірмовим логотипом ”Газети ­по-українськи”
Любов Лихва із села П’яновичі Самбірського району на Львівщині готує на кухні у фартуху й рукавиці з фірмовим логотипом ”Газети ­по-українськи”

— Понад 10 років виписую "Газету по-­українськи". Порадила донька. Вона працює начальником пошти. Каже: "Мамо, люди виписують, бо цікава. Передплатіть і собі", — розповідає 65-річна Любов Лихва з села П'яновичі Самбірського району на Львівщині.

Вона ­передплатила "Газету по-українськи", відправила копію квитанції на адресу редакції та виграла кухонний набір.

— Першою у списках переможців мене побачила донька, — говорить Любов Михайлівна. — Тепер маю фартух і рукавицю із фірмовим логотипом "Газети по-українськи". Часто готую страви й випікаю торти за рецептами з рубрики "Їжа". Фартухи люблю. У мене їх раніше було чимало. Я куховарила на весіллях.

Любов Михайлівна виросла в багатодітній сім'ї.

— Я була найстарша. Коли мені виповнилося 18 років, Аня ходила у восьмий клас, Міша — в четвертий. А Мирон був на рік від нього молодший. Із нами ще жила баба. Мати померла у 40 років. Мала ревматизм. У лікарню не лягала. Я ходила пішки у місто, 9 кілометрів лише в одну сторону по ліки. Вони дали ускладнення на серце й нирки. Мамі стало ще гірше. Одного вечора каже батьку: "Я так замерзла в ноги, нагрій мені води". Тато налив їй у миску. Вона поставила ноги, а потім хотіла погріти й руки. Але раптово впала замертво. Важко переказати словами, що я тоді відчувала. Із батьком мили й одягали її. Хоч це треба робити чужим. Але ми були бідні, а до таких не хотів хтось іти допомагати, — продовжує Любов Михайлівна.

— Тато був молодий. Залишатися один не хотів. Пішов до жінки з дитиною. А ми зосталися самі. Допомагав лише зерном, бо працював трактористом і комбайнером. Біля нас ще жила баба. Перший рік було важко. Наступного — я пішла в колгосп на роботу. Стало легше. Згодом видала заміж Аню. Робила весілля. Добре, що мали свиню. Сама побралася вже після неї. Просто розписалися з чоловіком. Жили в нас.

Любов Лихва все життя працювала в полі на буряках і льоні.

— Треба було працювати. Бо хто не робив у колгоспі, в тих забирали городи, — каже Любов Михайлівна. — Чоловік мій Михайло Іванович був електромонтером на залізниці. Побудували хату. Народили двох дітей. Син Іван живе в райцентрі, їздить у Польщу на заробітки. Має дітей Ангеліну й Дем'яна. Донька Оксана мешкає в сусідньому селі Максимовичі. Народила нам онуків Андрія і Назара.

Зараз ви читаєте новину «Любов Лихва виграла кухонний набір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути