понеділок, 12 березня 2007 16:13

Листи читачів

Пише до вас священик Української Греко-Католицької Церкви. Зважаючи на специфіку своєї діяльності, звертаю більшу увагу на ті статті, що заторкують тонку сферу духовності, релігійності українського народу.

Не можу обійти статті "біоенергетика" Наталії Сапи. Даруйте, що пишу це модне слово в лапках, але вважаю т. зв. "біоенергетиків" не представниками певної професії, але представниками певної сили. "Духовне порадництво" зі сторінок "ГПУ" не має нічого спільного ні з християнством, ні зі Святим Письмом, ні з наукою. Псевдо-релігійні та псевдо-наукові вирази, на кшталт "енергетичні програми", "порчі", "біоенергеційна система", "родове прокляття", мають на меті захопити читача та примусити його думати неадекватно. У п. Наталії простежується бажання різного роду маніпуляцій: свідомістю читача, церковною термінологією, фактами. Я так і не зрозумів, ким є наша "порадниця": християнкою, науковцем, психологом, окультисткою чи шарлатанкою. Її християнська позиція виключається, бо немає жодної згадки про Бога Отця, Святого Духа, а й навіть про Христа, що про себе казав: "Без мене нічого чинити не можете". Натомість згадки про молитви, освячення, прикликання священиків мають на меті не покликати людину до покаяння, але використовувати Бога як інструмент.

Чи можна вповні говорити про біоенергетику, екс-трасенсорику, астрологію як про галузі науки? Христова Церква і представники академічної науки вважають їх "галузями шарлатанства". Правдива наука послуговується доказовою базою. А наука про можливості людини і саму людину, нехай ще не зовсім вивчені, існує вже тисячі років і має назву "Антропологія".

Читаючи листи людей, які хочуть поради у своїх проблемах, ще раз переконуєшся у правильності висновків Святих отців Церкви, що людина  не змінилася після Адама і Єви. Шукати причину проблем на стороні, як це робив Адам, потім Єва, є характерним для кожного з нас. Легше повірити, що нам "пороблено" чи у всьому винуватий портрет родича, ніж шукати причину всередині нас.

Більшість людей вірить у Бога. Але Диявол навіть знає про Бога, хоч це не робить його до Бога ближчим. Тому прошу читачів Богові довіряти. Чи Господь кудись відлучився, чи заснув у той час, коли хтось хоче причинити нам зло? Він завжди з тими, хто Йому довіряє своє життя.

У кожному листі до "порадниці" я бачу більші проблеми, ніж смерть корів чи свиней. У тих листах я бачу відсутність віри, або ще гірше, "сурогатну віру". А українців завжди вирізняла глибока релігійність.

Віру в Бога як Особу хочуть підмінити на віру в якусь силу, енергію. Моя пропозиція полягає в тому, щоб поряд з порадами п. Наталії подавати поради священиків традиційних Церков, як альтернативні. Дуже хотілося б на сторінках "Газети по-українськи" продовжити цю тему і прочитати відгуки читачів. Й отримати оцінку з-під пера п. Наталії.


о. Олег Кобель
Стрийська єпархія УГКЦ, Храм Преподобної Параскевії
с. Кавське Стрийського р-ну Львівської обл.
Зараз ви читаєте новину «Листи читачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути