вівторок, 18 червня 2013 07:15

"Казала, що мертвих бачить"

Полтавець 21-річний Роман Чухрик живе разом із хворою на шизофренію матір'ю.

— Коли ми з батьком були на роботі, мама прибігла додому, набрала води в пляшку, позаливала всі кутки. Потім дістала з шафи шапки, штани й куртки, надворі склала в купу й спалила. Кричала, що очищає наш рід. Схопила ганчірку, відро води й за 3 кілометри побігла на кладовище мити могили своїх батьків. Там думала ночувати, ми її силою в машину запхали й зразу на дурочку повезли. Врачі шизофренію опреділили. У лікарні пробула місяців три, успокоїлась, забрали її додому. Через півроку мамка захопилась езотерикою. Накупила купу книжок, як стати екстрасенсом, керувати людьми. Ночами не спала, все щось шептала, комусь молилась, з кимось говорила. Казала, що мертвих бачить, вони їй про майбутнє розказують.

Якось серед ночі зривається з ліжка, бігає по хаті, кричить, що осліпла. Хапа мене сонного за плече, гарчить, що я в усьому винен, наказує стати на коліна й читати "Отче наш". На цей раз на дурку її не взяли, бо мама туди їхати не захотіла, а без її згоди не мають права. Врачі виписали таблеток на 800 гривень, мама пити їх відмовляється. Тому запихаєм силою. Від людей її ховаємо, я не можу навіть дівчину в дім привести. Лікування має тривати щонайменше п'ять років.

1 200 000 психічнохворих перебувають на обліку. Така статистика Міністерства охорони здоров'я. Близько половини зареєстрованих — працездатного віку. 20% становлять діти й підлітки. Шестеро із тисячі українців мають інвалідність унаслідок психічних розладів. За останні 10 років душевнохворих побільшало на 19%.

Зараз ви читаєте новину «"Казала, що мертвих бачить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути