Ексклюзиви
вівторок, 06 листопада 2018 07:05

"Хлопці, втримайте театр, поки я одужаю"

3 листопада на Байковому кладовищі в столиці поховали режисера та художнього керівника Київського театру драми і комедії Едуарда МИТНИЦЬКОГО. Його серце зупинилося минулої середи на 88-му році.

— У вересні Едуард Маркович лежав у лікарні "Феофанія", — говорить виконувач обов'язків керівника театру Олексій Лісовець, 58 років. — Із колегою його провідали. Він казав: "Хлопці, ви утримайте театр, поки я одужаю". Навіть гадки не мав, що аж два місяці виконуватиму обов'язки Едуарда Марковича.

Едуард Митницький працював у театрах Болгарії, Латвії, Литви, Німеччини, Росії, Словаччини, Чехії. Поставив понад 170 вистав. Київський театр драми і комедії очолював 40 років.

— Він був найкращим режисером, бо знав, що таке справжній театр, — продовжує Лісовець. — У його спектаклях актори переживали на сцені справжні почуття, а глядачі їм співчували.

— Після кожної вистави Едуард Маркович чекав на відгуки глядачів, — згадує співачка 48-річна Анжеліка Рудницька. — Все казав: "Ну давайте, розкажіть, як актори виступили". Після спілкування кликав усіх у свій кабінет. Пригощав шоколадними цукерками.

У дитинстві Едуард Митницький мріяв стати футболістом. Змушений був залишити спорт, коли під час матчу отримав травму.

— Я був би людиною спорту, але життя повернуло в інший бік, — розповідав він. — Розпочав театральну кар'єру в сьомому класі. Тоді закохався у свою вчительку, а вона доручила мені провести святковий вечір у школі.

Режисер двічі був одружений. Із першою дружиною піаністкою Оленою Вериківською прожив 52 роки. Жінки не стало у вересні 2004-го. По собі залишила сина Дмитра. Зараз йому 61 рік, він — музикант, працює в Німеччині. Останні 10 років Едуард Митницький був у шлюбі з музиканткою 73-річною Ларисою Абловою.

— Найстрашніше, що пережив, — смерть першої дружини, — казав. — Вижив тоді завдяки її учениці, яку невдовзі повів під вінець.

Зараз ви читаєте новину «"Хлопці, втримайте театр, поки я одужаю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути