— Хіт продажу серед круп — чечевиця. На другому місці булгур і кус-кус. Це звичайна пшениця. Тільки турецька, — говорить 48-річна Оксана Тимощук, продавець вінницького базару Урожай.
— Хто не знає ще цих круп, то купують по 300 грамів. Кілограм булгуру коштує 45 гривень. Чечевиця і кус-кус — по 70. Імпортні продукти популярні, бо це нове для українців. Але вони подобаються не всім. Треба пробувати. Наприклад, булгур як наша перловка, тільки м'яка. Нут — це турецький горох. На ніч його треба замочувати. Добре готувати в мультиварці.
— Гречка й рис ніколи не вийдуть із моди. Хто бідніший, то бере ячку й "Артек", — додає 55-річна Тетяна Коробкіна. — Дивно, що тримається ціна на пшоно. Кілограм коштує 35 гривень. Кажуть, не дешевшатиме. Торік не було врожаю.
У другій половині березня починають масово торгувати вітчизняною зеленню і тепличними овочами.
— Українці тягнуться до Європи. Культура харчування змінюється. Ще 10 років тому не розуміли, що таке рукола, шпинат. Знали тільки кріп, петрушку та щавель, — каже продавець Валентина Кіпоренко, 55 років. Торгує зеленню 14 років. — Зараз часто замовляють суміш салатів. Кілограм коштує 100–200 гривень. Купляють на весь тиждень. Зелень зберігають у холодильнику в паперовому пакеті. Популярна редиска, зелена цибуля. Запитують щавель. Червоний борщ набрид за зиму.
— Навесні найкраще продаються зелені яблука. Бо там багато заліза. Ще гранат просять, він підвищує гемоглобін, — розповідає продавець фруктів 50-річний Валерій Слободяник. — Домашні яблука коштують 4–8 гривень. Фермерські –12–20. Не менш популярні банани, мандарини й апельсини. З останніх роблять сік.
Коментарі