Ексклюзиви
середа, 07 травня 2008 17:10

Ганна Матлак подарувала вишиванку Арсенієві Яценюку

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Ганна Матлак із села Заривинці Бучацького району Тернопільщини допомагає перебирати картоплю невістці Марії (праворуч) і дружині онука Людмилі (ліворуч). У руках Ганна Лук’янівна тримає фотографію голови Верховної Ради Арсенія Яценюка в її вишиванці
Ганна Матлак із села Заривинці Бучацького району Тернопільщини допомагає перебирати картоплю невістці Марії (праворуч) і дружині онука Людмилі (ліворуч). У руках Ганна Лук’янівна тримає фотографію голови Верховної Ради Арсенія Яценюка в її вишиванці

85-річна Ганна Матлак із села Заривинці Бучацького району Тернопільщини вишила сорочку для голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, 33 роки. Спікер сфотографувався в ній і передав пенсіонерці портрет із автографом. Помічник Яценюка Олександр Присяжнюк привіз майстрині букет троянд, хустину, консерви та вино.

Квіти жінка розділила і віднесла до плащаниці в дві церкви. Консерви та вино одразу відкрила для гостей із району та Києва.

Ганна Лук"янівна живе на околиці села разом із невісткою Марією, 62 роки, й онуком Ігорем, 35 років. Господиня пішла на інший кінець Заривинців — допомагати родичам перебирати картоплю перед посадкою.

— Із трьох синів лише найменший Мирон живе. Чоловіка і двох старших поховала. Ні оден до 50 років не дожив. Зато маю 10 онуків і 16 правнуків. Сорочки всім повишивала, — розповідає Матлак. — І Яценюку захотіла подарок зробити. Він же гідний син України, справжній революціонер. Три тижні вечорами вишивала. Передала в райдержадміністрацію, а звідти до Києва віддали.

Жінка закінчила чотири класи сільської школи. 60 років сапала буряки в колгоспі.

— Мій чоловік Олексій не був учений. Такий самий, як я, — знизує плечима. — А жили добре. Він у колгоспі зерно молотив. Я в "Союзі Українок" була, і в "Просвіті", і в "Соколах". А він нігде не вступав. Не розумів того.

1944–1949 років Ганна Матлак переховувала на обійсті, у трьох криївках, вояків УПА. Одним із повстанців був її брат Василь Пірус. Чоловік Олексій Матлак тоді служив у Червоній Армії.

Жінка не бачить на праве око через катаракту

У лютому 1945-го хтось із села доповів чекістам, що Василь повернувся додому. Він устиг утекти. Ганна Лук"янівна доглядала дітей: Володимира, 1 рік, 3-річного Василя, племінника Ігоря, 2 роки, і дочок родички 15-річну Олю і Стефу, 13 років. Енкаведисти помстилися родині.

— Мама пішла корові їсти давати. Їй вистрелили в спину, аж всю грудину вирвало. Я принесла в хату відро свіжовидоєного молока й двері замкнула. Тримала Ладзя на руках, а Василько в колисці лежав. Чекісти закинули у вікно три гранати. Стіну завалило, шмаття на дітях загорілося, Василя з колиски викинуло. Одяг молоком гасила, бо води не було.

Каже, дивом не згоріли.

— Під стріхою було 40 карабінів, а в землі гранати лежали. Чекістів наші відбили. На подвір"ї був такий пожар, що від мами тільки голова і п"ятки лишилися. У труну разом із землею набирали.

Василя Піруса заарештували 1949-го, засудили на 25 років. Відбував покарання на Колимі, у Магадані, Мордовії.

— Як останні 10 років заслання в Мордовії був, я до нього їздила. Там тоді Левко Лук"яненко сидів, брати Горині, Йосиф Сліпий. А нині мій Василь у Петриках (село у Тернопільському районі. — "ГПУ"), у домі престарілих. Повернувся додому на костилях. По наших дорогах у колясці не дуже поїздиш. Він хоче спокою.

Онук Ганни Лук"янівни, син Мирона — 22-річний Андрій учиться на священика в Нью-Йорку. Його скерували туди з Івано-Франківської духовної семінарії.

— Я сама греко-католичка, а вся родина вийшла православна, — усміхається жінка. — Ще чотири роки має там бути. Каже по телефону: "Добре мені тут, бабцю. Але додому дуже хочу".

Ганна Матлак вишиває сорочку для лідера фракції НУ-НС В"ячеслава Кириленка. Пенсіонерка не бачить на праве око через катаракту. Більмо почало насуватися і на ліве. Як засадять город, збирається на операцію до Тернополя. Для цього треба 700 грн. Жінка отримує 528 грн пенсії.

1923, 28 березня — Ганна Пірус народилася в с. Заривинці на Тернопільщині
1941 — вийшла заміж за односельця Олексія Матлака
1942 — народився син Василь; за два роки — Володимир; за три — Мирон
1946, 26 лютого — чекісти вбили маму Настю Пірус
1949, 20 грудня — заарештували брата Василя Піруса; засудили до смерті, після кончини Сталіна 1953-го змінили на 25 років таборів
1970 — помер чоловік Олексій
1987 — помер старший син Василь; за сім років — Володимир
2008 — вишила сорочку голові Верховної Ради України
Арсенієві Яценюку

Зараз ви читаєте новину «Ганна Матлак подарувала вишиванку Арсенієві Яценюку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути