четвер, 25 листопада 2021 06:50

Федір Хашалов став найсильнішим бодібілдером світу

Автор: ФОТО НАДАВ ФЕДІР ХАШАЛОВ
  Федір Хашалов став чемпіоном світу з фітнесу серед чоловіків. Фінал змагань відбувся 7 листопада в Іспанії
Федір Хашалов став чемпіоном світу з фітнесу серед чоловіків. Фінал змагань відбувся 7 листопада в Іспанії

— Думав відмовлятися від участі в змаганнях. За місяць до них вдома всі підхопили коронавірус. І мене це не оминуло. Тиждень високої температури зіпсував форму, до якої я йшов пів року. Пощастило, що захворів не за два тижні до турніру. Бо тоді точно не встиг би відновитися, — каже 39‑річний Федір ХАШАЛОВ з Івано-Франківська. 7 листопада він став чемпіоном світу з фітнесу серед чоловіків. Змагання проходили в іспанському місті Санта-Сусанна.

Федір Хашалов готувався до них шість місяців.

— Я бачив, що набираю гарну форму. З'являлася впевненість у перемозі. Але після коронавірусу її втратив. Був страшний відкат. Щоб відновитися, тренувався тричі на день. А за тиждень до змагань травмував ліве плече. Сподівався, це остання невдача, але ж — ні. За день до вильоту виконував важкий акробатичний елемент і вибив коліно та суглоб великого пальця на нозі. Вже хотів розпрощатися з поїздкою. Ходити було важко. Пив знеболювальні й протизапальні препарати. Потім прикинув, що мій виступ запланований через п'ять днів. Цього часу вистачило на реабілітацію.

Напередодні змагань Федір через хвилювання спав не більш як 3 год. на добу.

— На сцену вийшов змучений морально і фізично. Але, коли зазвучав Гімн України, я зрозумів — все це недаремно. Відчував вдячність. За мене вболівали багато людей. Пишаюся, що їх не підвів. Після оголошення результату посипалося безліч привітань у соціальних мережах.

Із чемпіонату Хашалов привіз золоту медаль. Міністерство молоді та спорту України має виплатити йому премію.

— Щороку призовий фонд різний. 2014‑го, коли я вперше став чемпіоном світу з фітнесу, золотим медалістам видавали по 20 тисяч гривень. Та преміальні не завжди виплачують вчасно. Ті гроші досі не отримав. Ще чекаю на виплату за перемогу на цьогорічному турнірі Європи. Для участі в таких змаганнях спортсменам треба розраховувати на власні кошти. Через це багато людей відмовляються, — говорить Хашалов. — Наступного року мрію здобути кубок міжнародного турніру із бодібілдингу та фітнесу "Арнольд Класік". Його заснував актор Арнольд Шварценеґґер. На ньому виступають найкращі атлети світу.

Федір Хашалов з першого класу відвідував секцію спортивної гімнастики. Зараз має звання заслуженого майстра спорту України. Працює тренером із фітнесу та хореографом.

— Із власного досвіду знаю, що дитину важко мотивувати професійно тренуватися. Тут діє просте правило — мама сказала ходити на гімнастику, значить, треба. Проте саме ця підготовка дала змогу легко переключитися на брейк-данс в юності. Хоч гімнасти трохи "дерев'яні" у танцях, та мені це подобалося.

2009 року Федір виступив у шоу "Україна має талант". Зайняв четверте місце. Пізніше брав участь у проєкті "Танцюють всі". Став фіналістом третього сезону.

— Після цих шоу мене помітили у Федерації бодібілдингу, — розповідає. — Запропонували виступити в категорії фітнесу. Щоб покращувати форму, крім тренувань, потрібен ще й відповідний режим харчування. Слід скоротити вживання вуглеводів і жирів. Але під час виснажливих занять важко втриматися від спокуси. Та результат мотивує. Коли бачиш, як трансформувалося тіло, крок назад уже не зробиш. Бо знаєш, як багато праці в це вкладено. До того ж суперники не стоять на місці. Якщо не покращувати свої результати, можуть обійти. Працювати над собою стимулюють і увага та компліменти від оточення. Діти й навіть люди поважного віку захоплюються моєю формою.

Зараз ви читаєте новину «Федір Хашалов став найсильнішим бодібілдером світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути