Ексклюзиви
вівторок, 20 лютого 2007 14:13

Євген Шульга

Президенту України п. Ющенку В.А.

Відкритий лист

Шановний Вікторе Андрійовичу,

звертаюся до вас із проханням роз"яснити зміст вашого Указу N4/2007 від 9 січня 2007 р. "Про нагородження Л. Кравчука орденом князя Ярослава Мудрого". Зокрема не зовсім зрозуміло, що конкретно мали на увазі, коли написали, що він нагороджується "За визначну державну і політичну діяльність в ім"я побудови незалежної України, вагомий внесок у становлення та розвиток українського громадянського суспільства".

Чому таке питання? Та тому, що орденом князя Ярослава Мудрого III ступеня Кравчука Л.М. нагородив попередній президент України Кучма Л.Д. Зовсім недавно, 10 січня 2004 р. (Указ N11/2004) "з нагоди 70-річчя від дня народження".

Таким чином, вашого "Ярослава" II ступеня Л.М. Кравчук отримав за свої заслуги в останні три роки діяльності. Що це були за роки і чим вони нам пам"ятні, не буду нагадувати.

Чим же запам"ятався Леонід Макарович у 2004–2006 роках? Тим, що публічно розкаявся у тому, що підписав "Біловезькі угоди" про ліквідацію Радянського Союзу. Тим, що, почепивши на шию "динамівський" шарфик, активно підтримував своїх колег по СДПУ(о) братів Суркісів у конфлікті навколо футбольного клубу "Динамо". Тим, що очолював виборчий блок "Не Так", який вирізнявся серед інших агресивною антиукраїнською агітаційною кампанією, і який наші виборці успішно "нетакнули" на виборах.

Що ж видатного зробив для "побудови незалежної України" Л.М. Кравчук за ці роки? Може, те, що разом із СДПУ(о) намагався нав"язати референдум щодо вступу до НАТО та ЄЕП? Референдум, якого нам зараз тільки й не вистачає "для повного щастя". Чи, може, те, що він узяв участь у "Круглому столі" влітку 2006 р. Навіть якщо той "стіл" віднести до позитиву, то все одно цього малувато для Ярослава II ступеня. Може, я чогось не знаю? Може, ми тут не роздивилися всієї величі? То, будь ласка, просвітіть нас. Розкажіть детальніше, що ж це за "визначна діяльність" та "вагомий внесок".

Вибачте, Вікторе Андрійовичу, але як не намагаємось ми, ваші прихильники, зрозуміти деякі ваші вчинки, інколи доводиться просто розводити руками. Невже без цього нагородження не можна було обійтися? Ми б іще зрозуміли, якби вас обставини примушували. Ювілей, насправді видатні заслуги, героїчний вчинок, а так?.. Що вас примусило?

Не знаю, можливо, це нагородження є дуже гарним вчинком з точки зору "законів номенклатурних джунглів", у яких вам доводиться зараз якось виживати, але з точки зору мільйонів людей цей вчинок зрозуміти не можу.

Повірте, якби не було цього указу, то ніхто не закидав би вас тисячами телеграм і листів з обуреним питанням: "Чого це ви й досі не нагородили нашого високошановного Ярославом Мудрим?!". Зате тепер люди дивуються і питають: "А за що нагородили? Навіщо це зробили? І кого ще нагородять за "видатні" заслуги?".



З повагою, Євген Шульга, історик,
м. Новомосковськ Дніпропетровської обл.
Зараз ви читаєте новину «Євген Шульга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути