Ексклюзиви
вівторок, 06 лютого 2018 07:05

Його вже нема

— Гори з космосу схожі на заморожені візерунки на вікнах. Але треба точно знати, що то гори, бо одразу й не розумієш — таке гарне щось, — каже Леонід Каденюк.

2010-го він підготувався до інтерв'ю, як звик готуватися до всіх подій у своєму житті. Він усвідомлював свою роль — першого космонавта незалежної України — мав виглядати й говорити гідно. Так і було — костюм "з голочки", обдумані фрази: про стару владу можна, про нову — краще не треба.

Зі мною розмовляв українською, з фотографом переходив на його мову — російську.

— А якби англійська? — запитала я.

— Трохи вмію, за три місяці до польоту вивчив.

Розпитувала його про все. Він відповідав — неохоче, але виховано. Такі люди бувають лише з села — їм ніяково комусь відмовити. Але не від слабкості характеру.

Охоче розповідав про космос. Як для польоту його і ще вісьмох вибрали. Як хотілося вийти у відкритий космос, але за програмою це зробив японець. Як сподобалася невагомість і як спав на стелі. І що там він, вихований СРСР атеїстом, повірив у Бога.

— Коли дивився у глибини Всесвіту, виникали думки про подорожі в часі. Тамтешній простір нічого не обмежує. Є не три виміри, а щонайменше вісім.

Коли прощалися, наполіг, щоб вислала текст. Прочитав його, викинув усі місця, які здалися йому гострими. А також — усе найцікавіше. Залишилася стаття з офіційною інформацією й технічними характеристиками польоту. Такий матеріал піти не міг. Редактор замахав руками й поставив перший варіант.

— Ну як так? Я ж вам повірив, — подзвонив Леонід Костянтинович, коли побачив надрукований тест.

Мені зробилося соромно і гидко. Краще б він кричав і лаявся. І за ці роки почуття незручності не зникло. Не знаю, чи могла б його виправити ще одна зустріч. Але що думати? Каденюка вже нема.

Зараз ви читаєте новину «Його вже нема». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути