Ексклюзиви
вівторок, 11 вересня 2018 05:25

До лікарні доїхали за 14 хвилин

Автор: Фото надане Ольгою Даншиною
  Киянка Ольга Даншина дев’ять років живе в японському Токіо. Виховує сина Данила, три роки
Киянка Ольга Даншина дев’ять років живе в японському Токіо. Виховує сина Данила, три роки

— У Японії державне медичне страхування поширюється і на іноземців, які мають дозвіл на проживання в країні, — розповідає 35-річна Ольга Даншина з Києва. Дев'ять років живе в Токіо. Із чоловіком виховують сина Данила, 3 роки.

— Щомісячний внесок залежить від рівня доходу. Коли вчилася в японському університеті, платила не більш ніж 100 доларів на рік. Тепер за сім'ю із трьох осіб віддаємо 350. Таку ж суму відраховує й роботодавець чоловіка. Страховка покриває приблизно 70% витрат на лікування. Зазвичай похід до лікаря коштує 15–35 доларів. Вартість пологів у Токіо 6–10 тисяч. Страховий поліс компенсує 4.

У деяких містах і в районах Токіо відвідування лікаря, ліки за рецептом для дітей безкоштовні. Не потрібно платити за виклик швидкої допомоги. Раз на рік разом зі страховкою надсилають спеціальну таб­личку з телефонами екстреної допомоги. Якось у сина почалася алергія. Опухло обличчя, свербіли очі, заклало ніс. Спочатку подзвонила в дитячу консультацію. Описала симптоми. Повідомили, що ситуація небезпечна. Порадили викликати "швидку". Там запитали адресу, ім'я, симптоми й вік дитини. Попросили підготувати страховку й картку з нашої клініки. Доки машина була в дорозі, мені телефонував медичний працівник. Питав про стан сина. За п'ять хвилин машина з включеною сиреною в'їхала в двір нашого будинку. У квартиру увійшли семеро людей в спецодязі, касках. П'ять із них були пожежники. В Японії лікарі ніколи не приїжджають самі. Якщо зателефонувати за номером 119, медики приїдуть із пожежниками. Якщо 110 — із поліцією.

Коли виходили з дому, один із пожежників уточнив, чи не забула я телефон. Сказали вимкнути світло й газ. Також попередили, що швидка допомога їхатиме на червоне світло. Чоловіка ж на нашій машині попросили дотримуватися правил дорожнього руху. До лікарні дісталися за 14 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «До лікарні доїхали за 14 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути