Ексклюзиви
пʼятниця, 10 грудня 2010 06:45

Дівчата беруть воду з криниці після третіх півнів

— Найвідоміший спосіб ворожіння — насінням конопель, — розповідає етнограф, директор музею в місті Тальне Черкаської області 70-річний Вадим Мицик. — Ніякої брутальності в цьому не було. Це насіння називалося сім'ям. Означало, що дівчині треба створювати сім'ю. Дівчата ставали на поріг і засівали подругу, якій бажали вийти заміж. Співали: "Калитою радію, конопельки сію, підтичкою волочу, бо заміж хочу".

На Уманщині під час ворожіння варять пшоняну кашу.

— Горщик ставлять на стовпець тину, примовляючи: "Суджений не гуджений, приходь до мене кашу їсти". Перший хлопець, який після цього прийде в хату, й буде суджений, — каже Вадим Федорович.

Рідше трапляється ворожіння з собакою.

— Дівчата беруть незбирану воду з криниці після третіх півнів. Із води та  борошна в долонях замішують тісто й печуть балабушки. Їх ставлять на ослін і запускають до хати собаку. Чию балабуху собака з'їсть першою, та дівчина й вийде першою заміж. Ще один спосіб поворожить: дівчина кладе вишитий власноруч рушник під подушку й лягає спати. Хто з парубків насниться цієї ночі, за того й заміж вийде, — каже Вадим Мицик.

Зараз ви читаєте новину «Дівчата беруть воду з криниці після третіх півнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути