вівторок, 16 січня 2018 05:06

"Бігала, стрибала, вимахувала ракеткою, але по м'ячу влучити не могла"

Автор: www.zid.com.ua
  Галина Горяна професійно займалася гірськолижним спортом 16 років. Після травми майже три роки була прикута до візка. Після одужання знову стала на лижі
Галина Горяна професійно займалася гірськолижним спортом 16 років. Після травми майже три роки була прикута до візка. Після одужання знову стала на лижі

— На місці немає коли сидіти. Дні розписані по хвилинах, — каже киянка 84-річна Галина Горяна. У 60 уперше взяла в руки тенісну ракетку. Чотири роки тому представляла Україну на міжнародних змаганнях для літніх тенісистів.

Галина Горяна відчиняє двері своєї квартири на Русанівській набережній. Має світле коротке волосся. Струнка й підтягнута.

— Дотримуюся овочевої дієти, — говорить. — Інколи їм гречку і житній хліб. М'ясо на моєму столі буває раз на тиждень.

Запрошує у вітальню. На шафі стоять кубки за участь у тенісних турнірах, на стіні висять грамоти.

— На 60-річчя домовилася з друзями зустрітися в Гідропарку, — розповідає Галина Олександрівна. — Прийшла, а вони в теніс грають. І мені захотілося. Бігала, стрибала, вимахувала ракеткою, але по м'ячу влучити не могла. Всі посміялися. Та теніс мене захопив. Кортіло навчитися. Щоб поставити удар, найняла тренера. З кожним разом виходило все краще. Згодом почала брати участь у змаганнях. Якось грала з однією одеситкою, молодшою на 20 років. Вона програла. Після змагання підійшла, обняла мене й подякувала: "Мені всі кажуть, що я стара, пора з тенісом зав'язувати. Але після зустрічі з вами я цього ніколи не зроблю".

2013-го Галина Олександрівна взяла участь у міжнародних змаганнях. Їздила в Туреччину.

— Грала з американкою. Розговорилися. Жінка зізналася, що тенісом займається з 6 років. Коли сказала їй, що вперше взяла в руки ракетку у 60, не повірила. Кілька разів перепитувала — думала, я неправильно вимовила цифру. Врешті попросила написати на папері. Після цього схопилася за голову.

У теніс Галина Горяна грає тричі на тиждень.

— Кожен день починаю з перегляду соціальних мереж. Потім роблю зарядку і йду на тренування. Вивчаю англійську мову, люблю відвідувати театр. От тільки прибирати мені не подобається. Не хочеться даремно витрачати свій час.

Зламала три ребра і пошкодила хребет

Галина Горяна — біолог за освітою. Має ступінь кандидата наук. До 39 років займалася гірськолижним спортом.

— У молодості до мене залицявся тренер із гірських лиж, — розповідає. — Привів на гірку й переді мною спустився, щоб покрасуватися. Я теж спустилася. Він сказав, що я — талант. За кілька місяців виграла першість України. А потім почала виступати за збірну. Коли мені було 39, поїхала кататися у Славське. Там були канави й на них колоди клали, щоб проїхати можна було. Перекрита колодами відстань мала бути широка. Але робітники полінувалися — зробили завузьку. Був туман. Пролетіла повз перекриття і влетіла в канаву. Отримала струс мозку, зламала три ребра й пошкодила хребет. Рік лежала в корсеті. Лікарі казали: "Йде прогресуюче знерухомлення. Ходити ви не зможете". Думала звести рахунки із життям. Та почала собою займатися. За півтора року стала на ноги.

Зараз ви читаєте новину «"Бігала, стрибала, вимахувала ракеткою, але по м'ячу влучити не могла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути