четвер, 06 березня 2008 17:57

Ані Лорак подарували пам"ятник

Луцький скульптор Василь Рижук, 45 років, виліпив гіпсову скульптуру співачки Ані Лорак, 29 років. Художникові подобається артистка.

— Василь мій давній прихильник, — розповідає Ані Лорак. — Ми заприятелювали в Луцьку під час фестивалю "На хвилях Світязя". Згодом Василь попросив попозувати йому для пам"ятника. 8 березня зателефонував і повідомив, що везе до Києва скульптуру, присвячену мені.

Лорак каже, що не мала часу зустріти Василя Рижука, але він не образився. Пообіцяв, що поставить свою роботу в її рідному місті Чернівці. А невдовзі виготовив ще одну композицію.

— Здається, вона називається "Серце кохання", — веде далі співачка. — Привезти в Київ уже не пропонував, бо вона п"ятиметрова. Лише зателефонував до мого офісу 8 березня і повідомив, що її теж повезе в Чернівці.

З Ані Лорак Василь Рижук познайомився в Києві. Зустрівся з нею 1998-го, аби взяти відтиск рук для волинської "Галереї зірок". Але її так і не створили. Удруге побачилися в пансіонаті "Шацькі озера" поблизу озера Світязь. Співачка брала участь у фестивалі "На хвилях Світязя". Домовилися, що скульптор намалює її портрет.

В офіс на Прорізній, 4 Рижук прийшов на день народження Ані Лорак — 27 вересня 2000-го. Подарував їй 21 білу троянду.

— Зовсім по-іншому я її побачив, обличчя у неї таке дитяче, трошки непропорційне, — каже Василь Рижук. — Запропонував ліпити її скульптуру. Наступного разу привіз до Києва два мішки глини, пилку, сокиру, молоток. Коли ліпив, казав їй: рухайся, ходи вільно, сам скажу, коли треба зупинитися. Жив тоді в родича на квартирі, кілька днів ліпив у офісі. Забував поїсти, дуже втомлювався.

Чоловік допрацьовував скульптуру в Луцьку. Зберігав у майстерні в селі Новостав Горохівського району. Взимку глина замерзла. Василь перевіз її до Луцька, тримав на балконі 9-го поверху. Працював над нею три роки. Скульптуру виконав з білого німецького гіпсу — з кучерями, в капелюсі. Її висота — 1,5 м. Каже, 2004-го хотів подарувати її співачці. Але в новому офісі на Подолі майстрові сказали, що вона з концертом у Чернівцях. Рижук власним автомобілем вирушив туди.

Тодішній продюсер співачки Юрій Фальоса був проти зустрічей Василя з нею.

— Фальоса казав: "Она занята очень, английский учит". А я іду вулицею — назустріч вона, — розповідає скульптор. — На концерті в Чернівцях не пускав мене на сцену, аби я привселюдно не подарував скульптуру. Мало не билися з ним. Охоронців намовив, що там нібито бомба. Але я все узгодив через людину з її оточення.

Ані Лорак зі сцени попрохала митця, аби дозволив залишити її скульптуру у відділі Чернівецького краєзнавчого музею, присвяченому їй. Рижук заборонив музейним працівникам звільняти свою роботу від целофану, доки співачка сама не завітає у музей.

Другу роботу "Серце кохання" Василь створив під враженням пісні "Розкажи мені". Представники Книги рекордів визнали її найоригінальнішим пам"ятником закоханим в Україні. Пам"ятник зроблений з латуні, дві його половинки формують серце. Його висота — 5 м. Зверху пам"ятник нагадує дві обручки, усередині є гойдалка, на якій  уміщаються двоє. Перед собою пара бачить латунне серце, на ньому напис: "Я тебе кохаю".

На концерті не пускав мене на сцену. Мало не билися з ним

Два роки тому серця встановили в Чернівцях. Вартість пам"ятника — 125 тисяч грн.

— Напис про кохання мав бути вирізьблений 120 мовами. Але на це не вистачило коштів, — бідкається Василь. — Так само не вистачило на червоне підсвічування. Латунне серце мало ніби горіти. Телефоную в Чернівці, питаю: що там робить моє серце?

70 робіт скульптора нині в приватних колекціях за кордоном. У Луцьку немає жодної.

Зараз ви читаєте новину «Ані Лорак подарували пам"ятник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути