Ексклюзиви
середа, 26 вересня 2007 15:23

Аліні Чернобай село зібрало 12 тисяч доларів

Автор: фото з родинного архіву Чернобаїв
  Батько трирічної Аліни Чернобай каже, що вона захворіла на саркому вуха після того, як перенесла отит
Батько трирічної Аліни Чернобай каже, що вона захворіла на саркому вуха після того, як перенесла отит

У 3-річної Аліни Чернобай із села Білолісся Татарбунарського району Одеської області — злоякісна пухлина правого вуха. Дівчинці потрібна термінова операція. Аліні вже зробили 4 операції і 3 курси хіміотерапії. Вилікувати дитину обіцяють в Білоруському центрі онкології, але для цього треба 25 тисяч доларів.

36-річний Володимир Чернобай та його дружина Людмила, 35 років, чекали на Аліну 12 років. У подружжя вже була донька Катя. Обоє батьків працюють у сільській школі. Жінка — вчителем історії, чоловік — нічним сторожем. Сім"я живе в двокімнатній квартирі на другому поверсі сільського будинку для вчителів.

Володимир сидить із Аліною на лавці поблизу будинку. Праве око дівчинки прикрите. На голові — біла панамка: перед  хіміотерапією дитину постригли. Чоловік розповідає: коли доньці було рік і п"ять місяців, вона говорила, знала напам"ять багато дитячих віршів, любила танцювати й співати. На саркому захворіла торік, після запалення вуха.

Аби зібрати $25 тис. на лікування доньки, батьки дали оголошення в Інтернет, газети, радіо, на телебачення, відкрили рахунок у банку.

Односельці допомагають подружжю Чернобаїв як можуть. Розповідають, що місцевий пенсіонер хотів перерахувати гроші, але не міг поїхати до банку, в райцентр. Він запропонував поставити в сільських магазинах і кафе скриньки для пожертв.

Ідемо до продмагу в центрі села. На прилавку стоїть банка, наполовину наповнена грошима. У ній є копійки, 5-, 10- та 20-гривневі купюри. Продавчиня Катерина Оболяніна, 59 років, каже, що люди спеціально приходять до магазину, аби кинути гроші. Або залишають здачу.

— Діти економлять на морозиві. Купують дешевше, а решту кидають у банку, — розповідає жінка. — Ми зібрали три банки, по 700–800 гривень у кожній.

Батько купує морозиво Аліні.

— Жінчині учні тричі ходили попід хати. І вчителі теж кілька разів скидалися, — розповідає він.

Ми зібрали три банки, по 700–800 гривень у кожній

Назустріч іде сільський голова 42-річна Наталя Кушніренко.

— Працівники сільради теж кидали в банку по 50 гривень. А з Нерубайської (сусіднє село в Татарбунарському районі. — "ГПУ") перерахували одноденний заробіток. Власник фермерського господарства "Балкани" з села Михайлівка Саратського району Микола Златов дав тисячу доларів. А голова фермерського господарства "Надія" Іван Владов відмовився. Сказав: "Я сплачую податки, от хай держава і допомагає дитині". Якось я в нього 300 гривень для ветеранів просила — не дав, — говорить Наталя.

— У Києві в лікарні після процедур до нас підійшла жінка. Мала плакала в Люди на руках. Жінка глянула й витягла 50 доларів. Каже: "Візьміть. На жаль, зараз більше не маю".

Аліну забирає 15-річна сестра Катя. На плечі старшої доньки Чернобаїв лягло господарство — корова, кури, качки, поросята.

— Доки батьки в Києві, вона хазяйнує, — розповідає 39-річна сусідка Світлана Обуд. — Ми ще спимо, а вона о п"ятій ранку встає. Доїть корову, вигонить до череди, годує птицю. У хусточці, довгому халаті, наче справжня хазяйка. Як мала з Києва приїжджала, Катя з рук її не спускала.

Катерина червоніє, відвертається.

Запитую в батька, чи допомогли три курси хіміотерапії.

— Томограф показав, що пухлина зменшилася. І бачите, — показує батько на Аліну, — око наполовину відкрилося, раніше було зовсім закрите. Ми зібрали 12 тисяч доларів, треба ще 13. Скоро поїдемо до Білорусі. Якщо матимемо півсуми — нас візьмуть. Лікуватимуть Аліну вісім місяців. У доньки вушко болить, знеболююче майже не допомагає. У Києві після хіміотерапії вона кусалася, кричала. Добре хоч, що Олена Гажа — сімейний лікар — живе недалеко. О другій, третій годині уколи їй робить.

За кілька днів телефоную Володимирові Чернобаю.

— Ми вже в поїзді, їдемо до Білорусі, — гукає він у слухавку. — Проїжджаємо Жмеринку. Відвезу Люду з малою і повернуся. Треба десь ще 13 тисяч знайти.

Кошти можна надсилати за реквізитами:

Отримувач: Південне МРУ "ПриватБанку", код 23212839, рахунок 29249825552351. Банк отримувача: Південне МРУ "ПриватБанку", м. Одеса, МФО 328704. Призначення платежу: переказ коштів для Чернобай Л.Ф. Номер карти — 4405881787928890. Мобільний телефон батька — 8 (097) 583 95 73.

Зараз ви читаєте новину «Аліні Чернобай село зібрало 12 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути