середа, 27 лютого 2008 16:36

Олександр Раєвський збудував дім із капітанської каюти

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Киянин Олексій Раєвський, що мешкає на Жуковому острові, доглядає чотирьох прийомних дітей — зокрема, 14-річну Марину, 4-річну Марію, 6-річну Вікторію (на знімку — зліва направо)
Киянин Олексій Раєвський, що мешкає на Жуковому острові, доглядає чотирьох прийомних дітей — зокрема, 14-річну Марину, 4-річну Марію, 6-річну Вікторію (на знімку — зліва направо)

Родина Раєвських має п"ятеро дітей. Четверо з них: 4-річна Марія, 6-річна Вікторія, Дмитро, 9 років, та Марина, 14 років, — прийомні. 23-річний Іван — рідний. Сім"я живе на Жуковому острові в Києві.

52-річний Олександр Раєвський зустрічає біля в"їзду на острів. Там стоїть охорона.

— На острові живуть багаті люди, — пояснює він російською. — Ми тут уже 11 років. Я мав "гостинку" на Корчеватому. Продав, бо через малу площу не давали дітей із притулку. На острові купив капітанську каюту. Обклав її цеглою, а потім почав розбудовувати. Тепер маємо будинок на 115 квадратних метрів.

У хаті тісні кімнати, прохолодно. Увімкнений обігрівач. Молодші діти в хутряних черевичках.

Три роки тому Раєвські взяли з притулку Марію, за нею Вікторію. Вони сестри.

— Мама дітей, — господар мовчки стукає себе пальцем по шиї: показує, що вона п"є, — доньок відвезла до баби в село під Київ. Дід ганявся за бабою із сокирою, пили та билися. Якось замотали онучок у ковдри й відвезли в Київ на вокзал. Їх підібрала міліція. Діти захворіли на запалення легень, три місяці лежали в лікарні.

Дівчатка відвідують садок. 51-річна Валентина Раєвська працює там нянькою, отримує тисячу гривень. Олександр Миколайович — водій в одному з відділень "Київстару". Каже, що має вільний графік і щодня відвозить і забирає дітей із садочка й школи.

Марія розказує вірш про журавля, тримаючись за поли короткої спіднички-плісировки.

— Я сама навчилася, — хвалиться.

— Нє, її Діма навчив, — заперечує сестра.

Валентина Раєвська повезла Дмитра до поліклініки, бо той кашляє.

— Він такий розбишака, — усміхається батько. — У школі в одних шкарпетках і сорочці по коридору ганяє. Почав виправлятися, оцінки кращі приносить. Його мама торгувала на базарі біля метро Либідська. Кинула його там.

Марина з"явилася у родині останньою. Її мама торік померла. Де батько, дівчина не знає. Вона має довгі чорні вії і тонкі брови.

Татові батьки живуть у Грузії, я їх не бачила

— Мама Евеліна була хороша, доглядала мене. А батько пив, бив її. Коли мені було 10 років, ми пішли від тата. Мама померла торік, спилася, — опускає очі. — Бабуся теж померла, а дідуся я не знаю. Татові батьки живуть у Грузії, я їх не бачила.

Господар каже, що й сам був три роки в інтернаті.

— Мій батько помер, коли я мав чотири роки. Мама хотіла вийти заміж, тому здавала мене в інтернат. Ще був старший брат. Його вона в санаторії посилала.

У капітанській каюті, переробленій під спальню, живуть найменші діти, бо тут тепліше. На другому поверсі сплять Марина й Олександр Миколайович.

Інша кімната зашторена. Туди Раєвський іти не дозволяє.

— Там живе наш син Ваня, сам за нею стежить. Він працює на одній із київських фірм. Сюди приходить лише переночувати. Має на Троєщині дівчину Іванку. У неї трикімнатна квартира, але до неї жити не йде. Коли брали дітей, радилися з ним. Він погодився, але трохи ображається, — розповідає батько.

У Раєвських була ще рідна донька. У 16 років вона втопилася в річці:

— Поїхала на день народження до подружки на Оболонь. Компанією пішли до Дніпра. Там була насосна станція, і доньку затягнуло у трубу.

Розповідає, що острові живе співак Віталій Білоножко.

— Сім років тому купив у мене великого човна. Продав йому за 600 гривень, бо треба було гроші на будівництво. Тепер можна було продати за тисячу доларів, — чухає потилицю.

Десять років Олександр Миколайович працював у шахті на Донеччині.

— Заробляв 300, потім 700 рублів. Але звільнився, бо після вибухів нас змушували загружати у вагони кульки з руками і ногами загиблих шахтарів. Раз при мені загинуло 17 людей.


"ГПУ" дякує за сприяння в підготовці публікації соціальній службі Голосіївського р-ну Києва. Щодо проблем усиновлення дітей можна звертатися за тел.: 257 03 49, 257 60 90.


1955, 22 листопада — Олександр Раєвський народився в м. Горлівка Донецької області

1957, 7 листопада — у Горлівці з"явилася на світ Валентина

1976 — одружилися; Раєвський працює в шахті

1984 — народився син Іван

1985 — родина переїхала до Обухова, за п"ять років перебралися до Києва; чоловік працював слюсарем, ковалем

з 2003 — охоронець, згодом — водій у київському відділенні "Київстару"

2004 — із притулку родина взяла Марію, за півтора місяця її сестру Вікторію, за рік — Дмитра, а ще за рік — Марину

Зараз ви читаєте новину «Олександр Раєвський збудував дім із капітанської каюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути