Ексклюзиви
пʼятниця, 15 квітня 2011 07:00

"Я ходив по хмарах. Люди навколо мене провалювалися"

Автор: малюнок: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

34-річний Олександр Труцюк із донбаського міста Шахтарськ 12 років працює на шахті. Каже, що двічі його життя рятував Шубін — дух підземелля. Просить не писати, де його робота.

— 2001-го я з трьома товаришами загубився в шахті. Через обвал нас відрізало від ліфта та інших працівників. Думав, що це останні години життя. У всіх ліхтарі вийшли з ладу. Сидимо в темряві. Я почав читати "Отче наш", товариш розплакався, що більше не побачить ні дітей, ні дружини. Раптом у тунелі з'явився світлячок. Думав, що марю, але вогник побачили всі четверо. Лізли за ним навколішки, бо прохід засипало. Той маячок вивів нас до старого входу в шахту, а сам зник. Потім батько розповів мені, що то був Шубін.

Дух шахт Шубін являється людям в образі згорбленого старого чоловіка у дірявій шубі, одягненій навиворіт.

— Шахтарі розповідають, що той, хто побачить Шубіна, навряд залишиться живим. Я його не бачив, тільки вогник від його каски. Шубін — не просто міфічний герой. Це душа загиблого шахтаря, який наприкінці ХІХ століття працював на одній із шахт у Донбасі. Він мав дар передбачувати обвали й викиди метану. Тому перед кожною зміною спускався в шахту і, якщо відчував щось недобре, попереджав про небезпеку. Тільки себе не вберіг — загинув під час одного з обвалів. Його ім'ям шахтарі назвали дух, який бродить підземеллями.

2008-го на шахті вдруге стався обвал. Привалило мене і товариша. Він загинув, а мене чудом дістали з-під обвалів через два дні. Пам'ятаю свої видіння. Я увесь цей час ходив по хмарах. Усі люди навколо мене провалювалися, а мене хмари витримали, бо за руку вів маленький чоловічок із бородою до колін. Рятувальники дістали мене з-під плити. Нею будь-кого могло завалити, а на мені навіть подряпин не залишилося. Певно, Шубін удруге врятував.

Дух називають шахтарським домовиком.

— Коли хлопцям розказав свої видіння, вони сміялися з мене. Вважали, що я випив і домовик мені привидівся. Але через дві зміни ми спустилися в шахту, й один із хлопців, який сміявся найбільше, застряв у ліфті. Кабіна почала дрижати, нізвідки лунало специфічне шипіння. Чоловік зблід і почав молитися. Чудом піднявся на-гора.

Столичний біоенергетик 44-річний Мирослав Олійник вивчає особливості поведінки домовиків.

— Шубіни бувають добрими або злими залежно від того, з якою людиною зустрічаються. Коли цей привид мстивий і лютує, у шахтах трапляються аварії. Існує легенда, як колись в одне донбаське селище у пошуках кращої долі забрів заробітчанин. Він завітав до корчми, де звернувся до відвідувачів із проханням допомогти влаштуватися на роботу. П'яні шахтарі вирішили перевірити новачка на сміливість. Змусили спуститися в шахту, запалити смолоскип і пройти кілька метрів штреком. Прибулець навіть не здогадувався про справжню мету цього випробування. Шахтарі хотіли з'ясувати, чи є у копальні метан. Якщо газ є, то вибухне. Чоловіка одягли в шубу, щоби захистити від опіків. Заробітчанин зробив усе, що йому звеліли, і згорів під час вибуху. За загиблим ніхто не відправляв панахиди, щоб упокоїти його душу. З того часу вона тиняється підземними ходами і мститься шахтарям за завдану кривду. Більшість аварій відбуваються на світанку. Тоді кажуть, що Шубін прокинувся і встав не з тієї ноги. Шахту, де часто відбуваються аварії, треба освятити. Раз на місяць там бажано проводити молебні.

Зараз ви читаєте новину «"Я ходив по хмарах. Люди навколо мене провалювалися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути