вівторок, 08 грудня 2015 06:05

150 команд знає пудель Дара

Автор: ФОТО надане кінологічною спілкою україни
  Джек-рассел-тер’єр танцює з господинею під час показу собак у вистав­ковому центрі на Лівому березі ­столиці
Джек-рассел-тер’єр танцює з господинею під час показу собак у вистав­ковому центрі на Лівому березі ­столиці

— Своего пуделя Дару начала учить танцевать, еще когда она была щенком, — каже киянка 37-річна Олена Мельничук. У суботу, 5 грудня, приїхала до столичного виставкового центру на Лівому березі з пуделем Дарою та йоркширським тер'єром Багірою. Тут на виставці собак влаштували танці з тваринами.

Олена Мельничук виходить на сцену з Дарою. Під музику собака падає на спину і тричі перекочується. Потім стає на задні лапи, крутиться по колу.

— Дару купила у Росії, бо в нас на той момент таких собак не було, — розповідає Олена. — Зразу почала тренувати. Після кожного правильно виконаного руху хвалила, гладила по голові й давала щось смачненьке. Майже з першого разу у Дари все виходило. Знає біля 150 ­команд. Усе пам'ятає. А от мені доводиться записувати.

Із тер'єром Багірою було набагато складніше. Три роки тому в мене померла собака цієї ж породи. Перед придбанням на Багіру не дивилася. Знайшла оголошення в інтернеті і зразу ж купила. Це була помилка. Вона виявилася не такою, якими мають бути тер'єри. Має дуже великі очі й вуха, виражені ознаки карликовості і повну відсутність мізків. До півроку в неї не вироблявся умовний рефлекс на звуки. Навіть команду "їсти" не виконувала. Хотіла її комусь віддати. Але підходящої людини так і не знайшла. Вирішила займатися з нею. Вчила Багіру команд на жестах. Піднімала вгору руку зі смаколиком. Багіра задирала голову догори, але так сидіти їй було незручно й вона падала на попку. Півсотні разів повторила, доки не навчила її лягати. Зараз Багіра виконує більше 100 команд. Але навіть 5-місячне цуценя знає більше за неї.

Олена бере Багіру на руки. Собака тицяє носом в її обличчя.

— Замість команд використовую максимально короткі й легкі слова, — продовжує Олена. — Коли кажу "вісім", собака ходить уявною вісімкою. Як даю команду "твіст" — швидко перебирає лапами. Собакам однаково, що ви кажете. На будь-яку фразу можна виробити умовний рефлекс. Знаю дресирувальника, який команди називає цифрами. "Раз" означає сидіти, "два" — лежати, "три" — дай лапу.

Жінка ставить Багіру на підлогу. Та лягає біля ніг. Дара сідає поруч.

— Займаємося з ними під час прогулянок. Навіть після великої перерви собаки добре пам'ятають команди. Якось не займалася з Дарою три місяці. Вона тоді народила щенят і весь час проводила з ними. Коли цуценята підросли, Дара всі команди виконувала з першого разу.

Найкраще танцюють лабрадори та колі

— Научить танцевать можно любую собаку, — каже кінолог 35-річна Ірина Панькова з Москви. — Але найкращі партнери у танцях — лабрадори і колі. Вони більш пластичні й рухливі, мають кращий музичний слух, легко засвоюють команди.

Спочатку собаку треба навчити базових команд — "фу", "поруч", "сидіти" "лежати", "служити". Потім треба навчити її ходити туди-сюди по прямій. Найкраще робити це у вузькому коридорі. Якщо таких умов немає, затисніть у руці щось смачне і тримайте перед собакою так, щоб міг торкнутися руки. Як тільки тварина зробить перший крок, похваліть її і дайте смаколик. Далі можна переходити до складнішого — робити перевертання і накульгувати.

Заняття має тривати не більш як годину, щоб пес не втомився. Через чотири місяці його танець можна показувати публіці.

Зараз ви читаєте новину «150 команд знає пудель Дара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути