Ексклюзиви
середа, 18 квітня 2018 12:56

Зварювальний апарат, яким користувалися в космосі

– 1991-го цей апарат показали на міжнародній космічній виставці у Москві. Інші країни не мали нічого подібного. Ним зацікавився американський астронавт Ніл Армстронг, який 1969 року висадився на поверхню Місяця. Зупинився й довго розпитував – хто і як його зробив. Сказав, що в американській космонавтиці ще років 20 не буде таких технологій. Сфотографуватися з приладом не зміг. Тоді це було заборонено, – розповідає 56-річна Ірина Пістоленко, старший науковий співробітник Полтавського музею авіації та космонавтики. Показує зварювальний апарат для роботи в космосі.

Усі інструменти для космосу виготовляли у трьох екземплярах. Один використовували для тренувань на Землі, другий – летів у космос, третій був "дублером" – на випадок, якщо другий зламається.

 

– Прилад передали до музею 1989-го його розробники. Два інші екземпляри зберігаються в Московському музеї космонавтики і десь у Скандинавії, – продовжує Ірина Олександрівна. – Наш пристрій використовували Світлана Савицька й Володимир Джанібеков під час підготовки до роботи у відкритому космосі. Вони ж і користувалися ним 1984-го на орбітальній станції "Салют-7". Савицька тоді ще й стала першою жінкою, яка вийшла у відкритий космос. Їй допомагав Джанібеков. Жартував, що був носильником і папараці. Мав винести апарат із корабля та сфотографувати колегу за роботою. Перевіряли, чи можливо будувати станції у відкритому космосі.

Пристрій зварює і ріже сталь, титан та алюміній. Його створили київські науковці у 1970-х. Має променеву гармату у вигляді пістолета, відсік для приладів, пульт керування і планшет із зразками для обробки металів.

– Це електронно-променевий інструмент, – каже 63-річний Ігор Крівцун, заступник директора Інституту електрозварювання ім. Євгена Патона. – Зварює за рахунок високої температури. Електронний промінь нагріває метал, розплавлює його та формує шов. Може працювати тільки у вакуумі. Саме за рахунок безповітряного простору й спеціальної технології виконує завдання. Хоча сам не потужний – 1-2 кіловати. У космосі важко накопичити більші запаси енергії.

Зараз ви читаєте новину «Зварювальний апарат, яким користувалися в космосі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути