Ексклюзиви
четвер, 10 червня 2021 09:27

Золота монета, яку бережуть п'ять поколінь

Монету 5 руб. подарував на весілля 2015-го лікарці з Тернополя 28-річній Вікторії Леонтович її дід Віталій Антонович, 80 років. Відкарбована 1898-го із золота 958-ї проби. Зображений портрет російського імператора Миколи ІІ.

– Це наша родинна реліквія, – каже Вікторія. – Від покоління до покоління передавали її по чоловічій лінії. Дідусь має трьох онуків, але віддав монету мені. Каже, що я улюблениця.

Прапрадід Вікторії Семен Леонтович походив із подільського села Великі Орлинці.

 

Отримав монету в 1900-х, коли служив у війську на Слобожанщині. Повернувся додому, розбудував хату, одружився, виростив трьох синів.

Коли почалася Друга світова війна, дітей Семена забрали в Червону армію. З фронту вернувся тільки наймолодший Антон. Був одружений, мав сина й доньку. Влаштувався лісничим.

– Прадід прагнув спокійного життя, – продовжує Вік­торія. – Не вийшло. Сім'я важко переживала голод 1946–1947 років. Дітей двічі віддавали у притулок. Потім Антона розкуркулили та відправили до Сибіру. Розповідав, там були такі морози, що горілка замерзала. Мав понівечені вуха та руки. Додому повернувся за шість років з підірваним здоров'ям. До смерті носив військову шапку. На всі негаразди вдома казав: "Пущай, пущай".

Антон Леонтович помер, коли Вікторії був рік. Його син Віталій працював годинникарем. Лікарка планує віддати монету синові Матею, якому зараз пів року.

Зараз ви читаєте новину «Золота монета, яку бережуть п'ять поколінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути