Ексклюзиви
середа, 15 серпня 2012 17:53

Захотів до Києва, бо там більше перспектив. Михайло Туряниця на зовнішньому тестуванні набрав 600 балів із трьох предметів

  Михайло ТУРЯНИЦЯ, 16 років. На зовнішньому тестуванні набрав 600 балів із трьох предметів: української мови та літератури, історії України й англійської. Закінчив ужгородську лінгвістичну гімназію імені Тараса Шевченка. Вступив на філологічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 
Народився в Ужгороді в родині викладачів математики, які стали підприємцями, – торгують годинниками. Єдина дитина в сім’ї. Чемпіон Закарпаття із бальних та спортивних танців. Улюблена книжка – ”Я – робот” Айзека Азімова. Кіно не дивиться. Слухає поп-рок, віддає перевагу американському гурту OneRepublic. Мріє отримати Нобелівську премію миру
Михайло ТУРЯНИЦЯ, 16 років. На зовнішньому тестуванні набрав 600 балів із трьох предметів: української мови та літератури, історії України й англійської. Закінчив ужгородську лінгвістичну гімназію імені Тараса Шевченка. Вступив на філологічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Народився в Ужгороді в родині викладачів математики, які стали підприємцями, – торгують годинниками. Єдина дитина в сім’ї. Чемпіон Закарпаття із бальних та спортивних танців. Улюблена книжка – ”Я – робот” Айзека Азімова. Кіно не дивиться. Слухає поп-рок, віддає перевагу американському гурту OneRepublic. Мріє отримати Нобелівську премію миру

До тестів готувався старим китайським способом – учив. Не розраховував на халяву. Мама ­більше ­вірить у всякі забобони. ­Навчила мене ­після занять закривати книжки й ­зошити. Бо як ­залишиш розгорнуті, то всі знання вилетять. А ще шукала в інтернеті тести попередніх років. Ми разом ­пройшли весь курс історії України, української мови та літератури, ­англійської.

Можна було обрати чотири ­предмети. Для вступу достатньо трьох. ­Мої однокласники вважали, що зайвий тест збільшить їхні шанси на вступ. Але навіщо мені тест із математики? У технічний вуз я не вступ­лю – максимум зможу спробувати піти на міжнародну економіку. Загрузити себе по горло – це не мій стиль. Я здавав три тести – зате щодня мав час на прогулянки, друзів та інтернет. Люблю поговорити "ВКонтакте".

Перехвилювався через запрошення на тести. На моїй сторінці на сайті ЗНО писали "Лист відправлений", "Лист доставлений до поштового відділення", "Лист вручений". ­Пішов на пошту, а там показали відомість, де стоїть досить подібна до мого ­підпису ­закарлючка. Поштарка помилково вкинула лист до сусідської скриньки. Як там ­з'явився мій підроблений підпис, не з'ясовував.

Тоді вперше подумав, що тести складу добре. В мене всі справи, які погано починаються, потім ідуть як по маслу.

Раніше учням, що набрали максимум, навчальні заклади надсилали запрошення вступити до них.

Але ­цього року прийняли закон про захист особистої інформації, і центрам заборонили роздавати адреси дітей.

Єдиний навчальний заклад, який активно запрошував мене вступити, – Ужгородський національний університет. ­Батько мого однокласника працює там проректором. Він розказував про можливість індивідуальної програми, закордонні семінари, обіцяв підвищену стипендію. Але я захотів до Києва, бо там більше перспектив. З батьками вибрали Університет імені ­Шевченка.

На мою спеціальність узяли 15 бюджетників. Із них п'ятеро – ­мої знайомі. Ми зустрічалися на всеукраїнських олімпіадах.

Шкільна програма – важка і велика, але її можна опанувати, якщо все робити вчасно. Я завжди вчив те, що задавали в школі. Ніколи не відкладав на вихідні. У восьмому класі брав участь у олімпіадах із восьми предметів. У всіх посів призові місця.

У навчанні все має бути чітко. ­Зрозумів це в третьому класі, коли вчителька поставила вісім балів за правильно розв'язану задачу. Знизила бал, бо в поясненні я написав "стільки ­мотків у метрів нитки", а треба було "стільки метрів нитки у мотку".

Я буду першим філологом у сім'ї. Батьки вивчилися на викладачів математики. Дідусі й бабусі теж мали технічні спеціальності.

Зараз ви читаєте новину «Захотів до Києва, бо там більше перспектив. Михайло Туряниця на зовнішньому тестуванні набрав 600 балів із трьох предметів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути