Ексклюзиви
четвер, 31 березня 2011 15:07

Вже не краду

У мого 4-річного сина пропав синій робот. Грався ним на майданчику з дітьми. Додому збиралися поспіхом. "Мам, а чо хтось робота вкрав?" - спитав малий вдома, коли в пакеті не знайшли нової іграшки.

Я в дитинстві крала часто. Бо не розуміла, де закінчується моє і починається чуже. Ми жили в гуртожитку. У кожній квартирі були дрібні діти, у нашій - троє. Я знала, де лежать ключі від чужих дверей. Більшість - під килимками. Дехто ховав у черевики, що стояли біля порога.

У сусідській квартирі мене нічого не цікавило, окрім стосу тонких книжок у столі. Там жила Уляна, старша за мене на рік. Вона - одиначка, батьки її балували - часто купували книжки. Але красти їх не було сенсу, бо всі знали, що вони Улянині.

В іншій квартирі стояв гарний сервант із кришталем. Кілька разів я пробиралася туди. А якось тітка Марійка повернулася з роботи завчасу. Я саме спускалася зі стільчика зі скляним їжачком у кулаці. Вона подарувала їжачка мені. Він і зараз стоїть у моїх батьків.

Свою останню крадіжку пам'ятаю дуже добре. Тоді я ходила в молодші класи. Якось у магазині побачила за склом вітрини невеликого пупса у в'язаній кофтині та шапці з помпоном. Того ж дня я стояла біля прилавка з грошима. Взяла їх удома, під простирадлами в шафі. Коли мама прийшла з роботи, я сподівалася розділити радість із нею. Але натомість дупа синіла від ременя. Мене й доти били за крадіжки, а вкрадене примушували повертати. Носила назад усе - від парасоль до зірваних на чужому городі тюльпанів. Ляльку теж довелося віддати в магазин і випросити гроші. Було страшенно соромно.

Після цього бажання брати чуже відпало. Мама каже, що провчила. А мені здається - пропала мотивація. Для чого красти, якщо все одно доводиться це повертати.

- Это ваша игрушка? - тицьнула мені під ніс синього робота сусідка по будинку. - Извините, по ошибке взяли.

Її малий стояв мовчки. Сподіваюся, йому було соромно.

Зараз ви читаєте новину «Вже не краду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути