Півсотні гостей зібралося о 20.00 у вівторок у столичному ресторані "Панорама". Щороку перед настанням холодної пори там влаштовують Тиждень глінтвейну.
Гостей пригощають білим та червоним грузинськими винами й виноградним соком. На тацях канапе з вугрем і червоною рибою, у тарілочках - крабові та селерові муси. Але без запрошення всі соромляться підходити до столу. Пригощаються фруктами, які підносять офіціанти.
- Перші 2 години всі поводяться чемно, - каже Антон Губник, 30 років, на вечірках працює промоутером. - А коли трохи сп'яніють, можуть забути, чого сюди прийшли, - голосно говорять, пакують за обидві щоки. У деяких співаків і телеведучих навіть холодильника вдома немає. Снідають на відкритті чогось, обідають - на презентації, вечеряють - на вечірці. Деякі гламурні дівчата п'ють за компанію, перебирають, тоді лізуть цілуватися, пропонують інтим, ідуть танцювати стриптиз.
О 20.30 до ресторану заходить актор Остап Ступка. Дружина залишилася вдома з дітьми. Біля столика з напоями бере келих червоного вина. За 2 хв. випиває до дна ще один.
- Перш ніж пити щось, треба подивитися на пляшки, з яких розлили вина. Вони завжди стоять на столі за фужерами. Тоді люди помітять: ви - цінитель, а не просто пияка, - говорить Антон Губник. - Щоб показати, що маєте свій смак, краще випити 50 грамів горілки чи хорошого коньяку.
Офіціанти ставлять посеред зали два столи з електроплитами, де гості можуть зварити глінтвейн за власним рецептом. Бізнесмен Тимофій Нагорний йде попід руки зі співачками Мікою Ньютон і Мартою. Кажуть, він обох продюсує. За виступи на корпоративі просить від $2 тис.
За столиком неподалік стоїть дегустатор Богдан, 32 роки. Торік отримав звання міжнародного експерта з алкогольних напоїв.
- Хто підносить себе до рівня зірки, має навчитися пити. Українці не вміють вживати елітні напої - усе залпом. Віскі перед вживанням треба понюхати, вино в бокалі - покрутити, щоб збагатилося киснем. Джини бувають двох сортів: сухий і голландський. Перший - прозорий, не має запаху, другий - на колір золотистий, із присмаком карамелі. Лікер треба пити з фруктами або солодощами, а не під м'ясо. Часто клієнти не знають, що замовити, кажуть: "Мені таке, як он тій дівчині за третім столиком". Або просять нерозбавлений абсент. Почули, що слово гарне, а цей напій містить 70 відсотків алкоголю. Його бажано додавати до коктейлів. У чистому вигляді можна пити тільки добре охолодженим порціями по 30 грамів.
Винний тиждень у ресторані закінчується в п'ятницю. Глінтвейн відвідувачам пропонуватимуть до кінця березня.
Коментарі