Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2018 16:45

Приїхала в пошарпаному одязі, з перебитою спиною і відламаними пальцями

10 ляльок із колекції Олени Філіпової

Перша

Першу іграшку купила 2010 року. Побачила її у вітрині магазину поряд із домом. Виглядала сумною, захотілося її "удочерити". Не було грошей придбати. Купила через кілька місяців – за дві зарплати. Віддали зі знижкою, бо довго в них стояла.

Янгол

Купила на німецькому онлайн-аукціоні. Разом із пересилкою лялька обійшлася у 22 євро. Приїхала в пошарпаному одязі, з перебитою спиною і відламаними пальцями – вони лежали окремо в мішечку. Чоловік реставрував порцеляну три дні. Використовував автомобільну шпаклівку, якою відновлює старовинні машини. Я два дні розчісувала сплутане волосся. Білу сукню й крила підібрала з іншої ляльки.

Помітили на її шиї авторське клеймо – Angel. Її створили наприкінці 1990-х. Заввишки 80 сантиметрів. Фірма, що виготовляє колекційні ляльки, викупила модель в автора і тиражувала її. Таких є 500.

  Ляльки й іграшки колекціонер Олена Філіпова зберігає на полицях подалі від сонячних променів, інколи – за склом. Експонати жінка купує сама чи отримує в подарунок від друзів і майстрів-лялькарів
Ляльки й іграшки колекціонер Олена Філіпова зберігає на полицях подалі від сонячних променів, інколи – за склом. Експонати жінка купує сама чи отримує в подарунок від друзів і майстрів-лялькарів

Білосніжка

Зробила її сама під керівництвом майстрині Ольги Венжеги. Працювала чотири з половиною дні. Використовувала паперклей (матеріал для ліплення. Назва від англійських слів paper, clay – папір і глина. – Країна) – матеріал на целюлозній основі. Сукню пошила за канонами середньовічної моди. За основу вибрала колір марсала, додала золотих елементів і стрічки з ліліями. Зберігаю ляльку за склом, бо може легко розбитися.

Африканська

Традиційну ляльку народу ндебеле кум-моряк привіз із Південної Африки. Вона зроблена з червоної тканини. На шиї має багато намиста з бісеру. З нього виготовлено й очі.

Афіна

Грецьку богиню мудрості й військового мистецтва Афіну у вигляді кішки подарувала одеська майстриня Алла Котляр. Вона зробила ляльку після 2 травня 2014 року (тоді відбулися сутички між проросійськими та українськими активістами, що завершилися пожежею в одеському Будинку профспілок. Загинули 48 осіб. – Країна). Конфлікт почався зі стрілянини на Грецькій площі, де розташований торговий центр "Афіна". Авторка була там. Виготовила кішку Афіну, щоб показати: у нас вистачить мудрості все пережити. Лялька має атрибути богині – спис, щит і шолом. На її плечі сидить сова, біля ніг – змія.

Материна

Зроблену 1960 року ляльку отримала у спадок від матері. Дідусь привіз її з Італії. Деякі деталі потребували заміни. Замість оригінальної сукні вибрала яскраво-рожеву. Волосся зробила з бабусиного шиньйону.

Народна

Зшили її з донькою під керівництвом Марії Верес із Бессарабії (історична область на території сучасної Молдови, Чернівецької та Одеської областей. – Країна). Зараз їй 87 років. Зв'язалися з нею, коли шукали інформацію про народну ляльку. Марія Максимівна детально описала весь процес і намалювала зразок. Окремо шили голову й тулуб – його формували з чохла на кукурудзяному качані й підбивали вовною. Руки кріпилися хрестоподібно, а ноги підшивали. Риси обличчя малювали олівцем. Із шипшини робили буси.

Ляльку представили у квітні цього року на виставці "Український ляльковий ренесанс" в Одесі. На відкритті Марія Максимівна сказала: "Забули показати, що кукла – жінка". Бюст ляльок у давнину формували із зім'ятого у дві кульки паперу. Замотували їх у стрічку і пов'язували поверх тулуба. Такі ляльки повитухи дарували породіллям із побажанням здоров'я дитині. Вони мають детально прошиті всі пальці – щоб у малюка не було відхилень.

  Олена ФІЛІПОВА, 40 років, колекціонерка іграшок. Народилася 27 липня 1978-го в Одесі. ­Батьки – викладачі у вузах. Закінчила тамтешній медичний університет. Працювала терапевтом у міській лікарні. Викладає основи першої допомоги в морехідному коледжі технічного флоту  і працює там лікарем. Вісім років збирає авторські, антикварні, колекційні ляльки та іграшки.  Має понад 500 експонатів. У лютому цього року разом із чоловіком Сергієм і спеціалістами з народної ляльки Інною Шепіловою й Мариною Дьяченко заснували проект ”КуклЬтура”. В етнографічних експедиціях збирає інформацію про народну ляльку Одещини, організовує виставки, формує колекцію майбутнього музею. Любить подорожувати. З чоловіком об’їздили Центрально-Західну Європу. Грає на фортепіано. Захоплюється живописом. Улюблені автори: прерафаеліти – об’єднання молодих англійських художників другої половини XIX століття. Чоловік Сергій Філіпов – капітан торговельного флоту, механік і реставратор. Захоплюється відновленням старовинних авто. Виховують 16-річну доньку Юлію  і сина Марка, 3 роки. На фото: Олена Філіпова стоїть у своїй квартирі в Одесі. Тут зберігає власну колекцію ляльок та іграшок. Почала збирати їх 2010 року. Має понад 500 експонатів
Олена ФІЛІПОВА, 40 років, колекціонерка іграшок. Народилася 27 липня 1978-го в Одесі. ­Батьки – викладачі у вузах. Закінчила тамтешній медичний університет. Працювала терапевтом у міській лікарні. Викладає основи першої допомоги в морехідному коледжі технічного флоту і працює там лікарем. Вісім років збирає авторські, антикварні, колекційні ляльки та іграшки. Має понад 500 експонатів. У лютому цього року разом із чоловіком Сергієм і спеціалістами з народної ляльки Інною Шепіловою й Мариною Дьяченко заснували проект ”КуклЬтура”. В етнографічних експедиціях збирає інформацію про народну ляльку Одещини, організовує виставки, формує колекцію майбутнього музею. Любить подорожувати. З чоловіком об’їздили Центрально-Західну Європу. Грає на фортепіано. Захоплюється живописом. Улюблені автори: прерафаеліти – об’єднання молодих англійських художників другої половини XIX століття. Чоловік Сергій Філіпов – капітан торговельного флоту, механік і реставратор. Захоплюється відновленням старовинних авто. Виховують 16-річну доньку Юлію і сина Марка, 3 роки. На фото: Олена Філіпова стоїть у своїй квартирі в Одесі. Тут зберігає власну колекцію ляльок та іграшок. Почала збирати їх 2010 року. Має понад 500 експонатів

Бабай

Побачила цю іграшку 2014 року в майстрині Людмили Безусько. Не мала коштів придбати її. Домовилися з авторкою, що іграшка буде моєю, якщо її не куплять на найближчому етнофестивалі. Так і сталося. Лялька нагадує лева, динозавра й крокодила водночас. Зроблена з тканини, набитої синтепухом і гранулятом – для ваги.

Японська

Цю ляльку знайшла на виставці у Празі. Її створила учениця японки Кіо Отаке, чиї роботи коштують близько 5 тисяч євро. Лялька шарнірна, зроблена з авторського матеріалу – до складу входять стружка каміння, деревини і паста, секрет якої не розголошують.

Антикварна

Ляльку приблизно 1910 року створила німецька фірма Anmar Marsel. Мені вона дісталася від української майстрині. Їй стало нецікаво колекціонувати антикварні ляльки. Віддала безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «Приїхала в пошарпаному одязі, з перебитою спиною і відламаними пальцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути