четвер, 22 вересня 2022 08:19

Право на землю, підтверджене іменем короля

"Іменем короля Фердинанда I підтверджується право на 1,5 гектара землі в селі Чепоноси в Хотинському жудеці", – вказано румунською мовою в судовому рішенні, яке зберігає 46-річна Ірина Лук'янчук, бібліотекарка Кам'янець-Подільського університету. Документ виписаний на ім'я її прадіда Миколи Лук'янчука (1900–1941) 28 вересня 1924-го. Село Чепоноси – тепер Дністровський район Чернівецької області – тоді перебувало у складі Королівства Румунія.

Автор: Ірина ПУСТИННІКОВА
 

– Родиною ми часто навідувалися на могили діда Прокопа та прабаби Софії, – розповідає Ірина Миколаївна. – А ось про поховання прадіда Миколи не згадували. Був він у іншому, далекому кутку цвинтаря. Я тільки чула, що прадід помер відносно молодим, у 40 років. А про його дружину Софію в селі говорили, що вміла ворожити. Мали дев'ятеро дітей, четверо з них померли малими, ще одна донька – підлітком. Потім хтось проговорився, що Миколи в родині соромилися, бо був безпутний. Прабаба навіть не схотіла, щоб їх поховали поруч.

Усі рідні брати Миколи емігрували в Америку, де змінили свої прізвища на Лукаш – так легше вимовити. Прадід лишився в рідних Чепоносах і всіма способами намагався забезпечити велику родину. Загинув, упавши з коня. Гнав верхи, бо втікав разом із товаришами з грабунку якоїсь установи, ймовірно, банку. Софія лишилася вдовою з донькою Анничкою та трьома синами – Прокопом, Іваном і Михайлом. І злою славою про чоловіка.

Анничка своїх дітей не мала. Жила в батьківській хаті до смерті. Зберігала старі родинні документи – серед них ось це судове рішення щодо ділянки в Чепоносах, купленої її батьком. За 1,5 гектара землі він заплатив якомусь пану Осталакі 1515 леїв і 50 бань – три місячні зарплати вчителя в ті часи.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Право на землю, підтверджене іменем короля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути