Ексклюзиви
середа, 14 листопада 2018 15:53

Половецький ідол, якого перетесали на хрест

Кам'яного ідола ХII–ХIII ст. зна­йшов студент Ілля Година, 18 років. Навчається на другому курсі інституту геології Київського університету ім. Тараса Шевченка. Родом із селища Магдалинівка Дніпропетровської обл.

– Маю хобі – досліджую історію рідного краю, – розповідає Ілля. – Читаю книги й документи, роздивляюся карти. Шукаю інформацію про зруйновані давні поселення, затоплені водосховищем селища, розорені кургани. На карті ­1860-х побачив позначку кургану з хрестом посеред поля. Здивувався, бо тоді там не було поселень, біля яких зазвичай робили захоронення.

 

Позначене місце – за 7 км від Магдалинівки. Протягом літа Ілля кілька разів навідувався туди на велосипеді. Під час третьої поїздки побачив неподалік дороги земляний насип. Коли вийшов нагору, знайшов між бур'янами кам'яний хрест.

Два тижні тому знахідка потрапила до Дніпропетровського Національного історичного музею ім. Дмитра Яворницького. Її везли вантажівкою, а піднімали за допомогою крана.

– Спочатку це була статуя воїна кочового племені половців, – каже заступник директора ­музею Олександр Старік, 38 ­років. – Зі зворотного боку на ній вирізьблені три коси, ніж і шкіряний гаманець. У таких гаманцях половці носили кресала і кремінь. Десь на початку ХІХ століття з ідола витесали хрест. Встановили його на кургані, де було християнське поховання.

Всього в колекції музею – 102 курганних ідоли. Проте перероблених на хрести ще не було. Більшість показують у залах і на майданчику поблизу музею. Також при установі планують спорудити лапідарій – залу для виставки зразків нанесеної на кам'яні плити стародавньої писемності. Там представлять усіх ідолів разом.

Зараз ви читаєте новину «Половецький ідол, якого перетесали на хрест». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути