четвер, 28 жовтня 2021 09:26

"Перед пандемією багатьом снилося, що випадають зуби"

Людина усвідомлює до 15 відсотків інформації. Решта – це несвідоме

Понад 25 років професійно аналізую сновидіння. Допомагаю зрозуміти знаки й символи, через які підсвідомість намагається донести потрібну інформацію.

6-річною постійно бачила кошмар – на зораному полі стоїть жінка з двома дітьми й на них наїжджає німецький танк.

Я виросла в єврейській родині, яка пережила Голокост. Але про війну мені не розповідали. Дід був розвідником, мав медаль "За відвагу", орден Червоної Зірки, грамоту від Сталіна. Коли пішов на війну, його дружина була на дев'ятому місяці вагітності. Залишилася вдома з двома малими доньками. Їх і батьків діда німці розстріляли на площі. Дізналася про це вже дорослою.

Коли працювала в психіатричній лікарні, наснилася дівчина, яку образив хлопець. Бачила, як вона скоїла самогубство. Мала характерні риси обличчя й фігури. Коли я наступного дня прийшла на роботу, в кімнаті зустрічей із пацієнтами сиділа та дівчина зі сну. Збіглися всі подробиці. Почала запитувати її про суїцидальні думки. Відповіла, що ніколи таких не мала.

Я розповіла колегам про сон. Було трохи соромно, що захищаю докторську дисертацію і вірю в містику. Наступного дня полетіла у відрядження. Згодом дізналася, що пацієнтка таки вкоротила собі віку. Хоча здавалася здоровою. Її навіть відпустили з лікарні. З того моменту вирішила вивчати сни.

Мала відчуття, що відбувається щось глобальне

Спочатку не думала, що є зв'язок між снами та інтуїцією. Тепер точно знаю, що це та сама функція. Сновидіння перебувають в одному просторі з інтуїцією та несвідомим. "Ловлять" інформацію, інтерпретують і розповідають.

Психолог Зиґмунд Фройд говорив, що сни – це наші бажання, за які соромно. Карл ґустав Юнґ стверджував, що уві сні ми бачимо не тільки те, що стосується нас, а й колективу, країни, світу. Це як колективний інтернет.

Кожен сон багатошаровий, наче торт. Зібравши їх кілька, можна побачити закономірність – що відбувається в житті людини.

На початку пандемії попросила 13 тисяч своїх підписників в інстаграмі розповісти свої сни. Мала відчуття, що відбувається щось глобальне. Багатьом у той час снилося, що випадають зуби. Це не про смерть. Такий сон вказує на серйозні зміни.

  Анна ГЕРБЕР ЛЕССІН, 48 років, фахівець з аналізу сновидінь. Народилася 19 листопада 1972 року в Івано-Франківську. Мати – косметологиня, батько – економіст. 1990-го сім’я виїхала до ізраїльського міста Петах-Тіква. Навчалася в Університеті імені Бар-Ілана. Здобула три наукові ступені з психології. Працювала у службі психологічної допомоги при муніципалітеті міста Рош-га-Аїн. У 2002–2008 роках – психотерапевт Центру душевного здоров’я при міністерстві охорони здоров’я Ізраїлю. Викладала на факультеті соціальної психології Університету імені Бар-Ілана. Проводить індивідуальну та групову психотерапію для дорослих і дітей, майстер-класи з розвитку інтуїції та творчого мислення. У шлюбі 30 років. Із чоловіком Олексієм у школі сиділи за однією партою. Мають сина 26-річного Аріка та доньку Хейлі, 21 рік. Улюблений літературний твір – ”Війна і мир” Льва Толстого, фільми – іспанського режисера Педро Альмодовара. Найбільше смакує піца з овочами. Колекціонує порцелянові фігурки жінок
Анна ГЕРБЕР ЛЕССІН, 48 років, фахівець з аналізу сновидінь. Народилася 19 листопада 1972 року в Івано-Франківську. Мати – косметологиня, батько – економіст. 1990-го сім’я виїхала до ізраїльського міста Петах-Тіква. Навчалася в Університеті імені Бар-Ілана. Здобула три наукові ступені з психології. Працювала у службі психологічної допомоги при муніципалітеті міста Рош-га-Аїн. У 2002–2008 роках – психотерапевт Центру душевного здоров’я при міністерстві охорони здоров’я Ізраїлю. Викладала на факультеті соціальної психології Університету імені Бар-Ілана. Проводить індивідуальну та групову психотерапію для дорослих і дітей, майстер-класи з розвитку інтуїції та творчого мислення. У шлюбі 30 років. Із чоловіком Олексієм у школі сиділи за однією партою. Мають сина 26-річного Аріка та доньку Хейлі, 21 рік. Улюблений літературний твір – ”Війна і мир” Льва Толстого, фільми – іспанського режисера Педро Альмодовара. Найбільше смакує піца з овочами. Колекціонує порцелянові фігурки жінок

За вісім місяців знову попросила підписників розповісти сни. Багато жінок бачили вагітність. Це вказує на оновлення.

Юнґу напередодні війни наснилося, що земля вкрилася кров'ю. Просто частина Європи. Спочатку він подумав, що це про його душу, бо якраз був у депресії. Він вів щоденник снів. І потім зрозумів, що земля у крові – це про колективне, а не особисте.

Не можна спеціально замовити сон. Сказати: "Мене турбує таке, потрібна підказка". Головне завдання сновидіння – компенсувати те, чого ми не бачимо.

Людина усвідомлює до 15 відсотків інформації. Решта – це несвідоме. Воно проривається через сни. Робить це закодовано. Не для того щоб нас заплутати. А тому, що така його мова. Символічна, інша, контекстна. Наприклад, привиділася бійка. Це не означає, що ви завтра братимете в ній участь. Скоріше, відбувається внутрішній конфлікт. Сон наводить аналогії. Тому фахівець, який його розшифровує, має бути ерудований. Знатися на психології, філософії, культурі, традиціях, антропології, релігії. Тоді зможе побачити ідею сну.

Скептично ставлюся до усвідомлених сновидінь, коли людина може тією чи іншою мірою керувати їхнім змістом. Тоді свідомість втручається в несвідоме. У неї є цензура – мораль, табу, коди. Це нагадує японські туалети. Вони дуже чисті. Японці заперечують, що людина може погано пахнути, з неї можуть виходити фекалії. Тому в туалетах багато парфумів, усе красиво, ретельно миється. Також до крайнощів довели здатність працювати. Дехто ходить на роботу в підгузках, щоб не відлучатися в туалет. Японці постійно борються з власною природою. Вдосконалюють себе насильно. Так і зі снами. Вони мають показувати те, чого ми не очікуємо побачити про себе.

Буває, клієнт каже: "Мені весь тиждень не снилося нічого, а перед зустріччю побачив сон". Тобто вибудовується певний діалог із несвідомим. Це завжди вражає. Мені цікава людина в контексті сну. Те, наскільки її несвідоме готове ділитися, спрямовувати, показувати.

Інтуїція – це компас. Вона є в усіх

Інтуїція – це компас. Вона є в усіх. Навчаю її розвивати. Для цього потрібно бути в тиші, вміти зосередитися, всотувати інформацію.

Два роки тому в нас гостювала свекруха. Говорить: "Щось погано почуваюся, якось мені некомфортно". Подивилася на неї. Здалося, що в голові чорний згусток. Попросила чоловіка швидко везти її в лікарню. Поки доїхали, вона вже не пам'ятала, як звати, скільки має дітей і де живе. Почався набряк мозку.

Інтуїцією не можна контролювати світ. Але можна відчути, що щось відбувається. Сон та інтуїція – це практично одне й те саме. Остання стосується не тільки того, що відбувається всередині нас.

Я категорично проти народних сонників. Наприклад, змія може означати різне для кожного. Завжди треба враховувати контекст життя, фольклор, у якому людина виросла, її ставлення до ситуації.

На початку терапії клієнти завжди бачать сни про персону – соціальну роль, зовнішній фактор. Потім про тіньову сторону – те, що ми в собі заперечуємо. Коли йде глибший процес, починають бачити сновидіння про чоловіче й жіноче в нас. Сни потрібно записувати, щойно прокинувся.

Терапія коштує 180 євро за годину. Сеанс – раз, іноді двічі на тиждень. Я не найдорожчий фахівець. Є ще перша зустріч і діагностика, це коштує 250 євро.

Сни багато говорять про здоров'я. Якось наснилося, що доходжу до середини озера з прозорою водою. Підпливають дві змії, ледь торкаються. Перше сновидіння я проігнорувала. Потім воно повторилося. Мій психолог порадив: "Перевір жіночі органи. Сон двічі просто так не буває". Я чотири місяці тому обстежувалася. Все було в порядку. Та все ж пішла до гінеколога. Виявили чотири кісти на яєчниках. Довго лікували.

Невірність уві сні рідко свідчить про справжнє бажання зрадити. Якось жінці наснилося, що вона зраджує чоловіка з колишнім. Колись той був близьким і коханим. Отже інтегрованим в уявлення клієнтки про себе, був частиною її внутрішнього життя, емоцій. Несвідомо вважався ідеальним партнером. Дії уві сні активізуються неусвідомленими імпульсами прихильності до вже знайомих патернів поведінки. Навіть якщо вони для нас уже не ідеальні.

Любовний зв'язок із чоловіком уві сні – поєднання частин душі особистості. Це не про конкретну людину. Потрібно звертати увагу, який чоловік, який його характер. Сон розкриває уявлення жінки про світ і себе.

Любовний зв'язок жінки з жінкою говорить про потребу об'єднати свої розрізнені жіночі частини – гнучкість, мудрість, сексуальність, здатність творити, трансформувати. Коли уві сні бачимо, що партнер зраджує, насправді хочемо його уваги. Але в реальному житті нам про це складно попросити.

Одяг – це наша поведінка, навички спілкування, соціальні ролі

Юнґ виявив, що у снах немає лінійного часу. Цикл може початися з останнього, а в кінці буде перший. Посередині – ще кілька доповнень. Саме тому важливо вести щоденник сновидінь. Стежити за розвитком теми, а не намагатися інтерпретувати одне конкретне.

Сон коригує невідповідності між тілом і душею. Тим, що відбувається в несвідомому й реальному світі. Сновидіння, в яких бачимо запізнення, плутанину з часом, воронки води, піску, несправні годинники, – це знаки, що ритм людини не відповідає вимогам зовнішнього світу. Такі клієнти відчувають, ніби на них все навалюється.

Розповідають багато снів, пов'язаних з одягом. "Відчиняю шафу, там багато суконь. Але жодна не підходить", "Потрібно вийти надвір у 10-градусний мороз, а в мене тільки літні плаття", "Ходжу напівгола в людному місці". Одяг – це наша поведінка, навички спілкування, соціальні ролі. Такий сон часто намагається привернути увагу до проблеми, яку ігноруємо.

Зараз ви читаєте новину «"Перед пандемією багатьом снилося, що випадають зуби"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути