Ексклюзиви
четвер, 01 липня 2021 09:42

"На одну креветку наложили гривню штрафа. Продал все имущество, но этого не хватило"

Про що говорять на пляжах Арабатської стрілки

– Красота. Почти никого. Только море и ты, любовь моя, – чоловік років 40 гладить по плечу дружину. Лежать на пляжі у Щасливцевому Генічеського району Херсонської області. Приїхали із Запоріжжя. Зупинилися в готелі "Експрес".

Кроків за 10 від них спить молодша пара, накрившись простирадлами. Час від часу з'являються працівники готелю, які облаштовують парасолі від сонця. Фарбують у сіре металеві каркаси, зверху мостять солому.

Ми з дружиною в розводі. Випросити сина на пару днів – удача

– Лучшего отдыха не придумаешь. Никто не ходит по головам, нет войн за зонтики и тень. Спасибо, что уболтал меня поехать сейчас, – жінка цілує чоловіка в губи. Беруться за руки й біжать у море.

– Ухххх! – чоловік вискакує на берег, подає дружині рушник. – Вот тебе и недостаток раннего отдыха – прохладная вода.

– Можно и потерпеть. В Харькове о море можно только мечтать. Сплошная серость, уныние, туманы и дожди. Нам с тобой нужно серьезно подумать о переезде в эти края.

– Нееет! Отдых – это одно, а жизнь – совершенно другое. Нечем здесь заниматься.

– Можно бизнес какой-то придумать. Взять у местной власти в аренду домики и сдавать подороже отдыхающим. Надеюсь, я тебя уговорю. В жизни нужно что-то менять.

Температура води в Азовському морі – 19 градусів. Відпочивальники здебільшого бродять по коліно у воді. Дехто швидко пірнає і вибігає на берег – щоб бралася засмага.

Сумчанин 36-річний Олег виходить із готелю на берег. За ним біжить син Марк, 5 років. З голови малого злітає кепка.

Автор: Анна ЛАКИЗА
  Сім’я сидить на березі Азовського моря в селі Щасливцеве Генічеського району на Херсонщині. Курортний сезон ще не почався, пляжі напівпорожні
Сім’я сидить на березі Азовського моря в селі Щасливцеве Генічеського району на Херсонщині. Курортний сезон ще не почався, пляжі напівпорожні

– Синок, за тобою треба глаз да глаз, шо за дитина? – батько доганяє головний убір, який жене вітер. Розстилає покривало за кілька метрів від пари з Харкова.

– У нас дома такой же мальчик. Не взяли его, родители иногда должны отдыхать сами, – каже жінка.

– В мене якраз задача – відпочинок із дитиною. Ми з дружиною в розводі. Випросити сина на пару днів – велика удача, – відповідає Олег. – Це, мабуть, найкращий готель, у якому був. А побачив багато, я – експедитор. У номері чисто. Їжа – скільки хочеш. Ви пробували вчора на вечері чебуреки? Ми так обжерлися, що сьогодні і снідати не ходили.

– Для Азовского моря – это лакшери. Везде пальмы, кактусы, ели, розы. Персонал пашет днем и ночью. Видно, хозяин на своем месте. Пытаются дотянуться до уровня Египта или Турции. Только цены кусаются. Мы за двухместный номер платим 1500 гривен в сутки. А в сезон стоимость поднимут почти в два раза. Я вчера на ресепшене видела новые расценки. Семь дней отдыха здесь – это путевка в Турцию.

Полчаса говорила об инстаграмме, шмотках и ресницах

За 5 км від "Експреса" в напрямку Генічеська – база відпочинку "Чайка". Тут стоять здебільшого старі дерев'яні будиночки без зручностей. Кафе на території бази не працює.

До моря метрів 70. О дев'ятій ранку на пляжі відпочивальників немає. Четверо рибалок ловлять пеленгасів. Двоє з них – товариші-однолітки Андрій і Павло з Дніпра. Приїхали у п'ятиденну відпустку. Орендували будиночок за 100 грн з людини за добу.

Обидва п'ють місцеве пиво "Янтар" у скляних півлітрових пляшках. На піску під ногами – відкрита пачка чипсів.

– Это который год подряд мы сюда приезжаем?

– Пятый, Паша. Это уже дом родной.

– А как же Днепр?

– Днепр – сердцу мил. Да только не уму. Работы в городе полно – да за копейки. Филатов (Борис Філатов, міський голова Дніпра. – Країна) все обещает сделать метро – одни слова. Общественный транспорт дорогой. Девки только богачей ищут. Вот и остается нам с тобою, Паша, рыбу ловить да о золотой мечтать, – сміється Андрій.

– Недавно подвозил пассажирку, – з розмови зрозуміло, що Павло – таксист. – Она по телефону полчаса с подругой говорила об инстаграм­ме, шмотках и ресницах. Не те девки пошли, совсем не те.

У селі Генічеська Гірка розташована база відпочинку "Арабатська стрілка". Власники роблять останні приготування до початку сезону – прибирають територію, заносять меблі, облаштовують місця для парасоль і шезлонгів.

Можно на девушек в купальниках посмотреть

На пляжі зо три десятки людей. Здебільшого місцеві. Родинами приїжджають на вихідні. Селяться на першій лінії. Харчі беруть свої.

40-річний Едуард наливає у пластиковий стаканчик квас, ріже копчену білорибицю. Із дружиною 41-річною Світланою спостерігають, як троє малих синів граються в піску. Приїхали з Генічеська. На ринку торгують рибою.

– Хорошо нам, местным. К морю – рукой подать. Знаем, где что купить, чтобы не обманули, – Едуард сьорбає квас. – В этом году туристам на Арабатской стрелке придется хорошо вытрусить карманы. Рыба подорожает сильно. Прошлым летом белорыбку можно было купить по 100–150 гривен, а теперь торгаши будут просить минимум 200.

– Света, забыл тебе рассказать, – чоловік здирає шкірку з риби. – Вчера видел Андрея – рыбака, у которого мы закупаем товар. Страшные вещи мне поведал. Рыбаков в море постоянно преследует охрана. И не только украинская, а еще и русская. Он ловит рыбу в Сиваше, до Крыма – километров 10. Русские лезут к нам, да еще и штрафовать хотят.

Украинские органы тоже достают. Даже если у тебя есть документы на лов – все равно придерутся. Андрей рассказал о знакомом, которого поймали с несколькими мешками креветок. На одну штуку наложили штраф в одну гривню. Креветок было два миллиона. Рыбак продал все свое имущество, но этого не хватило закрыть штраф. Пошел и повесился.

– Все удачи и беды геничан связаны с морем. Кто при деньгах – держит базы отдыха. У кого чуть меньше – торгуют морепродуктами, фруктами или овощами. У кого нет – устраиваются к этим людям на работу. Херсонская область – перспективная. Только беспредела полно. Особенно там, где вопросы касаются земли в береговой зоне, – каже Світлана, обтрушуючи з ліктів пісок.

Навпроти пляжу триває спорудження двоповерхової будівлі – на набережній буде дискотека. Двоє робітників відійшли на перекур.

– Понятия не имеем, кто нас нанял. Главное – платят хорошо. Только сроки сжатые. Первые отдыхающие скоро приедут, а мы тут с болгарками и сварочными аппаратами возимся, – говорить старший молодшому.

– Коля, забей. Это даже лучше. Можно будет на девушек в купальниках посмотреть, – регоче той.

На березі моря встановили фонтан. Біля нього відпочиває компанія – троє хлопців і три дівчини. Всім років по 30. Приїхали з Полтави власним авто. Ще не поселилися, вирішили одразу скупатися в морі.

– Жека, доставай пивко. Недарма терпіли 6 годин у дорозі, щоб випити на пляжі. Давай бігом, страшне як хочеться, – кричить товаришу хлопець у блакитних шортах.

Треба наїдатися, поки є возможность

Пірнають у море. Потім вмощуються на покривалі, відкорковують пиво. Руда дівчина дістає з рюкзака великий пакет креветок.

– Добре, що ми таки стали біля тієї бабульки. 60 гривень за півлітрову баночку креветок – щитай даром. Ви ж чули, вона казала, буде набагато дорожче в сезон, – говорить.

– Треба наїдатися, поки є возможность. Креветки – це ж сплошний білок. Для фігури саме то, – відповідає подруга з яскраво-жовтим манікюром.

– Ти вже сама, як креветка. Довела себе дієтами – ні кожі, ні рожі, – каже хлопець у блакитних шортах.

– Всьо, на отдиху ніяких дієт. Насмажимо сьогодні шашлику, будемо балдєть. Головне – поселитися. Так що допивайте пиво – і пі­шли шукать житло.

Зараз ви читаєте новину «"На одну креветку наложили гривню штрафа. Продал все имущество, но этого не хватило"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути